pšenica

Celijakija je najčešća hronična gasteorološka bolest koja pogađa veliki dio populacije, a mnogi ni ne znaju da boluju od ove bolesti. Iako ovo oboljenje može izazvati velike zdravstvene probleme, o njemu se veoma malo govori, gotovo nimalo. Šta je celijakija, koji su njeni simptomi, te kako se nositi sa ovim oboljenjem saznajte u nastavku teksta.

Šta je celijakija?

Celijakija ili glutenska enteropatija – nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Dakle, celijakija predstavlja netoleranciju na gluten. Karakteriše je oštećenje sluznice tankog crijeva. Ukoliko oštećenje traje dugo, ono može izazvati vrlo teške i životno ugrožavajuće bolesti. Sklonost ka ovom oboljenju imaju osobe sa genetskim predispozicijama za to.

pšenično polje

Koji su simptomi?

Ne postoje dva oboljela sa istim simptomima ove bolesti. Simptomi zavise od brojnih faktora, kao što su dob bolesnika, trajanje i jačina bolesti, te oštećenja organa. Osnovni oblici celijakije su tipična, atipična i “tiha” celijakija. Uzavisnosti od oblika, može se manifestovati na crijevima, koži i na drugim organima i sistemima organa.

Najčešći simptomi su dugotrajan proljev ili brojne, obilne, pjenušave, zaudarajuće stolice, nenapredovanje ili gubitak tjelesne težine, gubitak apetita, nadutost, te psihičko nezadovoljstvo. Tipična celijakija se najčešće javlja kod djece u uzrastu od 6 mjeseci do 2 godine života.

Atipični simptomi koji su rezultat smanjene apsorpcije hranljivih sastojaka hrane su: anemija zbog nedostatka željeza, nizak rast, rahitis, osteopenija, osteoporoza.

Kada je u pitanju “tihi” oblik bolesti, bolesnici su prividno zdravi. Tačnije, oni nemaju nikakvih simptoma bolesti, ali se histološkom analizom sluznice tankog crijeva otkriva njeno oštećenje. Ovaj oblik se najčešće javlja među rodbinom oboljelih od tipične celijakije.

Liječenje celijakije

Jeidni lijek za ovo oboljenje jeste stroga dijeta koja isključuje gluten. To znači da se ne smiju konzumirati namirnice koje sadrže pšenicu, a to uključuje obični hljeb, tijesto, kolače, poslastice i neke žitarice. Takođe, mora se izbjegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam. Ovo na prvi pogled može izgledati kao problem, ali srećom, danas možete pronaći odlične bezglutenske zamjene za sve ove nepoželjne namirnice. Bezglutenskom ishranom, crijevne resice će se oporaviti, te se samim tim povlače i sve neugodne pojave koje je celijakija izazvala.

bezglutenska zrna celijakija

Namirnice koje treba izjegavati

Prethodno smo naveli šta to oboljeli od celijakije treba da izbjegavaju, a u nastavku vam donosimo spisak namirnica koje morate izbaciti iz svakodnevne ishrane.

  • Pšenica, raž, ječam i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
  • Pšenične klice, mekinje
  • Pivo, bijela kafa, viski
  • Kupovni hljeb od kukuruznog brašna
  • Gotove supe i sosevi
  • Suhe smokve (bijeli prah na njima je najčešće brašno)
  • Suhomesnati proizvodi kao što su salama, kobasice, hrenovke i paštete (uglavnom sadrže brašno)

hljeb od pšeničnog brašna

Preporuke za ishranu

Danas uglavnom na proizvodima namijenjenim onima koji ne podnose gluten možete pronaći dvije vrste oznaka:

Gluten free (bez glutena) – količina glutena ne smije biti veća od 20 mg/kg

Very low gluten (niska količina glutena) – količina glutena ne smije biti veća od 100 mg/kg

S obzirom da nam je zdravlje na prvom mjestu, trudimo se da vam svakodnevno donosimo i bezglutenske recepte koje možete pronaći u podrubrici Može sve osim glutena.

 

Total
18
Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

7 − 5 =