zdrava hrana pijaca domaće voće povrće

Hrana je preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba.

Danas se obilježava Svjetski dan zdrave hrane i obilježava se u mnogim zemljama u svijetu u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Posvećen je borbi protiv gladi u svijetu, ali i borbi za bolji kvalitet namirnica.

Savremeni način života potisnuo je tradicionalni način prehrane i zamijenio ga industrijskim prerađevinama. Trebamo biti svjesni da organska hrana nije ništa skuplja od konvencionalne, a zdravlje mora biti na prvom mjestu.

Zdrava ishrana se ne zasniva samo na usvajanju zdravih životnih navika nego odricanju od loših prehrambenih i životnih navika čime ćete se osloboditi negativnih efekata loše prehrane kao što su hronični umor, depresija, ovisnost o hrani i naravno suvišni kilogrami.

zdrava hrana povrće voće pijaca

Današnji, ubrzan tempo života dodatno nam otežava situaciju, jer nam je lakše otići u obližnji supermarket i kupiti hranu, nego se zaputiti do tržnice i kupiti nešto zdravije.

Ipak, postoji nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći u snalaženju na haotičnom tržištu hrane. Pročitajte ih i učinite nešto dobro za sebe:

Kupujte sezonsko voće i povrće

Jeste li primijetili da ljeti čak i paradajz u trgovačkim centrima ima bolji okus dok je zimi poput nezaslađene gumene bombone, ne možete ga ni progutati?

To je zato što je ljeti njihova sezona i veliki trgovački centri, zbog dobre ponude i velike potražnje, nabavljaju proizvode od domaćih proizvođača. Informišite se o tome kad je najbolje kupovati određene proizvode i čitajte iz koje zemlje potiču.

Čitajte šta piše na deklaraciji

Mnogi kupci ne čitaju deklaracije koje, zakonski, moraju sadržavati informacije o sirovinskom sastavu i roku upotrebe. Čitanje deklaracija posebno je bitno za osobe koje imaju probleme sa alergijama na hranu.

Na deklaraciji se moraju navesti svi korišteni aditivi u količinama prema redoslijedu i zastupljenosti, što vam može omogućiti izbor između zdravijih i manje zdravih namirnica.

Posebno izbjegavajte umjetne zaslađivače poput aspartama koji mogu biti štetni za razvoj djece, a nalaze se u slatkišima i proizvodima sa natpisom “bez šećera”.

Kupujte lokalno kad god možete

Kad god imate priliku, otiđite na pijacu i kupite namirnice iz domaće proizvodnje.

zdrava hrana povrće voće pijaca domaće

Uzgajajte kod kuće

Možda nemate mjesta za vrt, ali ako imate balkon možete uzgojiti razne vrste povrća, smanjiti troškove i zdravije se hraniti.

U teglama ili saksijama zaista možete uzgajati svašta, od paprike, krastavaca, mrkve, celera, peršuna do voća poput limuna, kupine ili ribizla. Uljepšaćete balkon ili terasu, a pritom obogatiti svoj tanjir.

zdrava hrana mrkva povrće voće domaće

Pripremite organizam za zimu

Povrće je jako zdravo i trebamo ga jesti uz svaki obrok. Za period jesen/zima nutricionisti savjetuju da se jede fermentirano povrće.

Domaći kiseli kupus je izvrsna namirnica bogata vitaminima i probiotičkim bakterijama koja može da nas zaštiti od gripe i virusa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

1 × five =