maderoterapija

Maderoterapija ili terapija za uklanjanje celulita drvetom, je tehnika dubinske masaže tkiva koja koristi namjenski napravljene drvene alatke. Temelji se na drevnoj orjentalnoj tehnici manipulacije drvetom koja se praktikuje vijekovima, za različite svrhe.

Ova masažna tehnika je vrhunska alternativa običnoj masaži za pacijentkinje sa vidljivim celulitom, jer izvanredno poboljšava proporcije tijela i izgled kože na tretiranim predjelima.

Gdje je nastala maderoterapija i da li je sigurna?

Popularna tehnika masaže dolazi iz Kolumbije, a karakteriše je to što je potpuno prirodna i nema alergijskih reakcija na koži. Masaža oklagijama radi se sa prirodnim materijalima. Sam naziv potiče od španske reči “madera” koja znači “drvo” i nastavka “terapija” koji znači liječenje (maderoterapia izvorni termin). Bukvalno prevedeno, ovo bi bilo liječenje drvetom.

Prvo što je karakteristično za maderoterapiju jeste taj specifičan set opreme koji se koristi prilikom tretmana. Postoji oko 20 drvenih alata za masažu da tako kažemo, a većina podsjeća na modifikovane izrezbarene oklagije i rolere.

Odatle često i taj naziv “masaža oklagijama”. Dakle, nije u pitanju ono kuhinjsko pomagalo koje svi imamo kod kuće, nego nešto slično.

Ovaj postupak pomoću anatomski oblikovanih drvenih oklagija uništava nagomilane masnoće i toksine, a istovremeno unapređuje cjelokupno zdravlje.

Terapija pomaže redefinisanju kontura tijela, smanjuje celulit i olakšava gubitak težine. Drvene oklagije omogućuju primjenu pritiska koji pojačava raspad debelog i fibroznog celulita, kako bi se prirodno eliminisao zajedno sa drugim toksinima.

Prednosti maderoterapije:

 • 100% prirodno, neinvazivno i bez kontraindikacija
 • Otpušta mišiće
 • Podstiče limfnu drenažu
 • Uklanja toksine
 • Ubrzava metabolizam
 • Uništava celulit
 • Topi masti
 • Tonira i zateže kožu

Kako se zapravo radi tretman?

Ova tehnika podrazumijeva niz ponavljajućih pokreta, korišćenjem oko desetak različitih drvenih alatki. Drvene oklagije manipulišu ciljanim područjima koja obuhvataju mišiće, masnoće i celulit, podstičući limfni sistem, kako bi se tijelo oslobodilo pohranjenih toksina.

Oslobađanje toksina dalje utiče na metabolizam koji eliminiše masnoću. Pokreti oklagijama takođe razbijaju tvrdoglave naslage celulita, čime se smanjuju ispupčenja i izglađuju rupice od “narandžine kore”.

Glavne vrste maderoterapije su:

Maderoterapija tijela

Primjenjuje se u estetske svrhe, za smanjivanje gojaznosti i oblikovanje figure. Može se koristiti za opuštanje, smanjivanje nivoa stresa, kao i za liječenje kontraktura izazvanih lošim držanjem ili smanjenom fizičkom aktivnošću.

Anticelulit maderoterapija

Cilj ove aplikacije je eliminacija toksina koji se skupljaju u različitim dijelovima tijela kao što su kukovi, noge, bedra ili stomak. Ova vrsta masaže aktivira mikrocirkulaciju u tretiranoj oblasti, a takođe eliminiše zadržavanje vode, masti i toksina u tretiranim dijelovima tijela. Takođe se koristi za oblikovanje i učvršćivanje zadnjice.

Masažom dopiremo duboko unutar kože čime se aktiviraju ćelije iznutra. Zbog toga terapija je posebno efektivna za:

 • Oblikovanje struka
 • Eliminaciju sedalnog dijela na bokovima
 • Definisanje nogu
 • Zatezanje butina i nogu
 • Smanjenje obima struka
 • Definisanje ruku

celulit maderoterapija masaza mrsanjeKako funkcioniše?

Iako se uglavnom žene odluče za ovu masažu da bi se riješile celulita, ona je korisna i kod bolova u leđima i generalno za detoks organizma.

Izgled oklagija koje se koriste u ovoj masaži je prilagođen intenziviranju raspada masnoća i celulita, tako da se oni eliminišu prirodnim putem zajedno sa ostalim toksinima iz tela.

Ova tehnika se služi ponavljanjem pokreta sa više od 10 različitih drvenih sredstava za ciljana područja mišića, masti i celuluta, stimulišući limfni sistem kako bi se kroz njega izbacio višak vode i toksina iz tijela.

Takođe, odličan je način za opuštanje i oslobađanje od stresa.

Riječ je o potpuno prirodnom tretmanu, a to znači da nema mogućnosti za nastanak kontraefekata, alergija, iritacija. Maderoterapija je, iako se izvodi pomoću drvenih alatki, ipak masaža, što je svrstava u neinvazivne anticelulit metode.

Za razliku od estetske hirurgije, ovaj tretman se ne vrši u sterilnim uslovima, ne zahtijeva bolničko liječenje i njegu, kao ni obavezno mirovanje ili period oporavka. Nakon maderoterapije bez problema nastavljaš sa svojim svakodnevnim obavezama.

Maderoterapija pruža brze i vidljive efekte. U najčešćem broju slučajeva, efekti su vidljivi već nakon prvog tretmana. Nakon trećeg tretmana nastaje osećaj zategnutosti kože, a centimetri su značajno manji.

Da bi se izbegao YO-YO efekat neophodno je uraditi seriju od deset tretmana u tačno određenom periodu, kao i redovno održavati željene rezultate. To podrazumijeva povremene ponovne tretmane.

Dugoročni rezultati zavise od intenziteta i brzine manipulacija oklagijama, kao i broja tretmana, ali i od vrste tvog stila života (ukoliko prilagodiš ishranu i unosiš dosta tečnosti, efekat će biti bolji).

Koji dijelovi tijela najbolje reaguju na oblikovanje tijela maderoterapijom?

 • Gornji bokovi
 • Butine
 • Struk
 • Ruke i noge
 • Stražnjica
 • Trbuh

Koje su druge koristi ove terapije?

Maderoterapija opušta um i tijelo, te smanjuje psihičku i fizičku napetost. Ona takođe podstiče cirkulaciju krvi i limfnu drenažu koje utiču na poboljšanje opšteg zdravlja.

Detoks organizma je stvar zbog koje je maderoterapija zvijezda među masažama. Malo koja masaža može imati toliki uticaj na izbacivanje vode iz organizma, opuštanje mišića, zglobova i eliminisanje napetosti.

Šta nam maderoterapija zapravo radi?

Ono što masaža okalgijama zapravo radi jeste stimulacija limfnog sistema. Limfni sistem zadužen je za izbacivanje toksina iz našeg tijela. Onda kada je zbog loših životnih navika, loše ishrane i nedovoljno kretanja ustajao i kada se limfa u njemu ne pokreće, toskini ostaju zarobljeni u njemu i on ne radi svoj posao.

Kad kažemo toksini, mislimo na sve viškove koje smo na ovaj ili onaj način unijeli u organizam, ne samo na neke očigledno štetne i opasne materije. I višak masti, i višak šećera i višak aditiva iz hrane takođe ostaju zarobljeni u našem tijelu i zajedno stvaraju masne naslage koje liče na narandžinu koru – celulit.

Zato je stimulacija limfnog sistema izuzetno važan korak kada pokušavamo da se riješimo ovog kozmetičkog košmara, a anticelulit masaža oklagijama ima upravo tu ulogu  – ravnomjernim, ritmičnim pokretima stimuliše protok limfe i radi se svojevrsna limfna drenaža.

Time se ujedno aktivira metabolizam i organizam počinje da brže radi sam na izbacivanju masnih naslaga, toksina pa i celulita.

Ključ uspjeha terapije

Ključ uspjeha i popularnosti maderoterapije leži u njenoj sposobnosti da izbaci toksine iz organizma. Poznato je da je ljudsko tijelo puno takozvanog metaboličkog otpada koji se akumulira zbog nezdrave ishrane, kozmetičkih preparata i uticaja iz okruženja.

Tijelo reaguje na ove toksine tako što stvara više limfe oko ćelija nastojeći da ih na taj način izbaci. Usljed povećane tečnosti telo izgleda naduveno i celulit je vidljiv. Počinješ da izgledaš starije, teže i nezdravije nego što zaista jesi.

Sa starenjem organizma ovaj problem postaje i ozbiljniji. Čak i kada počneš da se hraniš zdravije i redovno vježbaš, ne možeš tako lako da se oslobodiš nagomilanih masnoća i celulita. Uvek ostaju neke kritične regije koje zahtijevaju dodatni tretman i napor.

To su najčešće butine, kukovi, zadnjica i stomak. Uz pomoć maderoterapije ćeš se osloboditi toksina, a tijelo će prestati da proizvodi velike količine limfe, izgledaćeš mršavije i koža će ti biti čvršća i zategnutija.

Kada se maderoterapija ne preporučuje?

Maderotarapija se ne preporučuje u toku ciklusa, zato je potrebno ranije isplanirati da se set od 10 tretmana odradi između dva perioda ciklusa. Kod osoba sa izraženim venama i kapilarima na nogama je potrebna posebna pažnja.

Mogu je raditi i muškarci, naravno

Muškarci takođe mogu uživati u blagodetima ove masaže, naročito ako žele da se oslobode “pivskog stomaka”. Korišćenjem specijalno oblikovanih drvenih elemenata omogućava intezivni pritisak na celulit i otklanja masne naslage zajedno sa ostalim toksinima.

Primjenjujući ove elemente na mišiće, masne naslage i celulit stimulišemo limfni sistem tijela i time ga oslobađamo od nagomilanih toksina.

maderoterapijaLoše strane maderoterapije

Maderoterapija nažalost nije magični zahvat. Dakle, ne treba očekivati da će celulit, koji se nakupljao godinama, nestati nakon tri tretmana oklagijama. Rezultati su individualni. Proces gubljenja masnih naslaga će biti lakši i brži kod osoba koje imaju manji i “mlađi” celulit.

Za potpunu eliminaciju celulita je ipak potrebno vrijeme – neophodne su serije tretmana i redovno održavanje rezultata. To znači da ako želiš da zadržiš osećaj zategnute kože, na maderoterapiju moraš ići redovno tokom cijele godine. Ne samo pred ljeto, kako to obično biva kod ljudi.

Bolovi i modrice

Ovo je najčešća kritika maderoterapije. Međutim, glavni krivac za ovakav loš glas su nestručni “kozmetičari, maseri, radnici u salonima”.

Maderoterapija ne smije da boli! Ovaj tretman može biti neprijatan i izazvati blagu upalu mišića tokom prva dva tretmana, ali ne smije da prouzrokuje nesnosne bolove (kao što se često čuje iz negativnih iskustava).

Isto važi i za podlive i modrice. Dakle, veliko NE! Ako ste ih dobili, prekinite sa daljim tretmanima i obratite se provjerenim salonima i stručnjacima koji su edukovani za ovu vrstu masaže.

Gdje možeš uraditi maderoterapiju?

Prvi maderoterapeut u Bosni i Hercegovini je Milica Grgić, poznatija kao Mica oklagijica, koja je za naš magazin detaljno ispričala priču o maderoterapiji i objasnila zašto je stvarno bitno da terapiju radiš kod provjerenog i obučenog terapeuta.

Milica, takođe, obučava svakog ko hoće da se bavi ovom vrstom terapije, pa ako se baš ti odlučiš da postaneš novi maderoterapeut, predlažemo ti da odabereš Milicu za svog učitelja.

Obuku je završila u Beogradu a radi u Sarajevu i ističe da je veoma bitno da se ova obuka prođe. Iza nje je, kako sama Mica kaže, cijela armija učenica iz raznih država, uključujući Austriju, Njemačku, Norvešku, Švedsku, Tursku, BiH i druge.

Kako biste se riješile celulita, pored samih tretmana maderoterapije, bitne su još neke izmjene životnih navika. O svemu tome razgovarali smo sa maderoterapeutkinjom i fizioterapeutkinjom Mirjanom Kragulj iz Banjaluke.

Ona nam je, u prelijepom ambijentu za čiji dizajn se pobrinula Casa Bianca, ispričala sve o ovoj tehnici, ali i o mnogim drugim temama koje će ti pomoći da se riješiš celulita i živiš opuštenije i zadovoljnije.

Pogledaj video intervju i javi nam svoje utiske i iskustva sa ovom vrstom terapije.

 

Total
79
Shares