plivanje

Plivanje može da izgradi vaše mišiće, razvije kondiciju kada je u pitanju kardio trening, ali i da pomogne disajnim organima na mnogo načina. Treba vam još razloga zašto da počnete sa plivanjem? ZdraviJa ih je pripremila za vas.

Plivanje je i kardio trening i trening snage

U plivanju, ako se ne krećete stalno, tonete. To ovu aktivnost čini prisilnim kardio treningom. Takođe, voda je oko 800 puta gušća od vazduha, tako da su vaši mišići pod stalnim otporom. Kada se bavite plivanjem, ne morate da birate da li ćete imati kardio trening ili trening snage, plivanje uključuje i jedno i drugo.

Ne stvara veliko opterećenje za vaše mišiće i zglobove

Plivanje je odličan trening za sportiste koji moraju da opuste svoje zglobove. U plivanju zaista možete uživati gotovo svakodnevno, bez osjećaja trošenja vašeg tijela. Istraživanje u Međunarodnom časopisu sportske medicine pokazuje da je plivanje bolje od odmora, kada želite da se opustite.

Odlično je za vaša pluća

Kada je vaše lice pod vodom, kiseonik je na vrhuncu. S druge strane, vaše tijelo se prilagođava da efikasnije koristi kiseonik. Osim toga, organizam takođe uči da sa svakim izdisanjem izbacuje više ugljen-dioksida. Plivači generalno imaju bolju zapreminu pluća (količinu vazduha koja se kreće u i iz pluća tokom opuštenog disanja) u odnosu na trkače. Ovo rezultuje nižim otkucajem srca u mirovanju, nižim krvnim pritiskom i boljim performansama u sportu.

Dostupno je svima

Bez obzira na to da li se oporavljate od povrede, da li ste trudni, jeste li novopečena mama, ili Ironman takmičar, plivanje vam može omogućiti odličan trening.

Rješava vas stresa

Dok će endorfini izazvani vježbama u teretani učiniti čuda za nizak nivo stresa, plivanje takođe povećava raspoloženje. Potapanje u vodu umanjuje količinu senzornih informacija koje bombarduju vaše tijelo, pomažući da se osjećate mirno. Istraživači su otkrili da su redovne seanse u vodi bile efikasne u ublažavanju simptoma kod pacijenata koji pate od stanja povezanih sa hroničnim stresom. Nije ni čudo što svi vole da se odmaraju u kadi.

Podmlađuje vas

Redovni plivači su biološki 20 godina mlađi od njihovih vršnjaka, kažu istraživači sa Univerziteta Indijana. Naučnici kažu da, čak i do 70. rođendana, plivanje utiče na krvni pritisak, nivo holesterola, kardiovaskularne performanse, zdravlje centralnog nervnog sistema, kognitivno funkcionisanje, mišićnu masu i hemiju krvi, i čini čitav organizam mlađim.

Čini vas pametnijim

Protok krvi u mozak povećava se do 14% kada ste u vodi. Istraživači vjeruju da pritisak vode na grudnu šupljinu možda ima neke veze sa tim, i sada proučavaju da li trening u vodi poboljšava protok krvi u mozak bolje od svih drugih aktivnosti.

Omogućava vam sjajna iskustva

Skačite sa čamca! Plivajte preko rijeke! Ronite! Ovladavanje plivanjem će vam pomoći da uradite sve to. Plivanje je životna vještina i ono otvara vrata za mnogo zabavnih stvari.

 

Total
1
Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

sixteen + seven =