psihološke podrške ženama

Svaka žena se u trudnoći i nakon porođaja susreće sa emocijama koje su joj možda nejasne i plaše je, te u pojedinim slučajevima dovode i do depresije. Upravo zato, Udruženje građana EKO EHO – Centar za edukaciju i promociju zdravog života, uz podršku Grada Banja Luka, organizuje radionice psihološke podrške ženama u perinatalnom periodu.

Šta je cilj projekta?

Cilj projekta ”Uspostavljanje radionica psihološke podrške ženama u perinatalnom periodu” je podizanje svijesti javnosti o značaju i učestalosti poremećaja u mentalnom zdravlju žena tokom trudnoće i nakon porođaja (postporođajna depresija, psihoza i anksioznost), kao i uspostavljanje grupa podrške ženama kao mjesta gdje žene mogu razgovarati s drugima koji razumiju šta im se dešava, kao i upoznati žene koje su se oporavile.

„Sasvim je normalno da se žene u periodu nakon rođenja djeteta osjećaju usamljeno, bespomoćno, zbunjeno i tužno. Postoji bezbroj neugodnih osjećanja koje mogu pratiti prvu godinu majčinstva, pa čak i dvije. Pojedine žene u ovom periodu plaše se ostati same s bebom ili osjećaju ljutnju prema bebi ili starijem djetetu, a onda i osjećaj krivice. Misle da nisu dovoljno dobre mame, čini im se da je odgovornost za to malo biće prevelika, da se neće moći dovoljno dobro brinuti o njemu”, poručuju iz organizacije ovog događaja.

Kako podsjećaju, majčinstvo jeste dar i blagoslov, ali nije lako. Svakoj ženi je potrebno privikavanje na novu situaciju, novu odgovornost, svoje novo tijelo i novu ulogu.

porodica“Sasvim je normalno da se jave simptomi depresije, ali jednako tako je normalno da se o tome i razgovara. Postpartalni poremećaji su najčešća komplikacija poslije rođenja djeteta. To nije krivica majki i one ne smiju u tome biti same”, naglašavaju.

Termini održavanja

Grupe će voditi psihoterapeutkinja Tatjana Preradović Sjenica. Termini održavanja grupa podrške su 17.11.2018. u periodu od 11-13:00 časova, 29.11.2018, i 13.12.2018. u periodu od 18-20:00 časova. Susreti će se održavati u konferencijskoj sali hotela Tesla u Banjoj Luci (V Kozarske brigade 25). Sve dodatne informacije možete pronaći na Facebook stranici organizatora.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

seventeen − 3 =