trcanje maraton stopala

Stopala su jedina kontaktna tačka između tijela i zemlje, zato je njihovo njegovanje neophodno, posebno ako se aktivno bavite trčanjem. Može vam zvučati neobično, ali trčanje je zapravo sport na jednoj nozi. Vrijeme provedeno na jednoj nozi tokom svakog koraka je jedna od glavnih razlika između trčanja i hodanja. Zato, pružite malo ljubavi i njege stopalima kako ne biste imali problema tokom vaše omiljene aktivnosti.

Istegnite prste kako biste ublažili grčenje stopala

Fleksor je mišić koji se proteže od donjeg dijela noge pa sve do vrha velikog prsta. Stalno naprezanje ovog mišića može prouzrokovati bolan osjećaj u stopalu, te je istezanje veoma važno.

Kako biste izbjegli grčenje mišića radite ovu vježbu:

  • Držite pete na podu, a prste oslonite na zid.
  • Lagano pritisnite koljeno prema zidu dok ne osjetite istezanje mišića u podnožju prstiju.
  • Zadržite 30 sekundi.

stopalaUvedite vježbe za jačanje prstiju u svoju dnevnu rutinu

Jačanjem stopala i nožnih prstiju možete stvoriti čvrst oslonac za trčanje, te poboljšati pokretne sposobnosti stopala. Ali, možete li se sjetiti vježbe koja je usmjerena samo na prste i stopala? Vjerovatno ne.

Pokušajte sa ručnikom za brisanje. Sjednite na stolicu, pete postavite na tlo, a ručnik stavite ispod jedne noge. Držeći pete na podu, koristite prste kako biste privukli ručnik ka sebi. Ova vježba pogađa mišiće stopala i nožnih prstiju, poboljšava pokretljivost, spretnost i snagu u 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata u nogama.

Masirajte stopala ledom

Masaža stopala u kombinaciji sa ledom će i te kako prijati vašim stopalima. Sjednite, stopala držite na podu i lagano kotrljajte flašu koju ste prethodno zamrznuli. Za još bolje dejstvo, zamrznite papirnu čašu punu vode, a zatim uklonite omot tako da led bude u direktnom dodiru sa stopalom. Lagano, kružnim pokretima masirajte bolno područje. Držite ručnik u blizini jer će se led topiti.

trčanjePoboljšajte cirkulaciju u nogama

Kada trčite otkucaji srca se povećavaju, a samim tim i protok krvi u mišiće. Kada prestanete trčati krv i limfna tečnost može se skupiti u nogama i stopalima, uzrokujući oticanje i bol. Tu je veoma važna uloga gastrocnemiusa (trušastog mišića lista) koji djeluje kao mišićna pumpa za vraćanje tečnosti iz nogu u srce. Ipak, ovaj mišić ne može postići sve, a kompresija može pomoći u smanjenju upala – lezite na leđa, a noge podignite oslanjajući ih ravno na zid.

Masirajte stopalo lacrosse lopticom

Ako niste u mogućnosti da redovno idete na masaže stopala, pokušajte sami masirati stopala lacrosse lopticom. Istezanjem i opuštanjem mekog tkiva luka stopala ublažićete bol i spriječiti upalu i bol prouzrokovanu konstantnim naprezanjem. Olakšavujuće je to što ovu vježbu možete izvoditi gdje god da se nalazite.

maratonDajte svojim stopalima izazov stabilnosti – bez patika

Kada su stopala konstantno u živahnim, potpornim patikama ona vremenom slabe jer više ne moraju sama da obavljaju cijeli posao. Stopalima je potrebna sloboda kako bi se mogla prilagoditi različitim površinama i neravnim terenima. A upravo to prilagođavanje i jeste neophodno kako biste istrčali maraton bez posljedica po svoja stopala. Zato priuštite sebi obuću koja je lagana i omogućava malim kostima u nogama da se prilagode i kreću u skladu sa površinom.

Svako tijelo je drugačije, što znači da različito reaguju na određene vježbe i pomagala. Isprobavajte različite tehnike i primjenjujte one koje mu najbolje odgovaraju. Važno je slušati svoje tijelo i pružiti mu ono što mu je potrebno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

20 − sixteen =