Toliko se stvari u savremenom svijetu takmiči za našu pažnju. Neka vam 5-minutna joga pomogne da ojačate svoju sposobnost da isključite nepotrebne misli i spoljne uticaje.

Joga je definitivno pomoć koja vam je potrebna, jer je ova njena verzija usmjerena na fokusiranje, ojačava vaše tijelo, utišava i usredsređuje vaš um, oslobađa vas napetosti, povećava vašu svjesnost, poboljšava kvalitet života i mijenja način na koji gledate svijet. Vrijeme provedeno u praktikovanju joge je prilika da se potpuno fokusirate na sebe i da se ponovo povežete sa sobom na više nivoa.

Ukoliko ste kao i većina ljudi, jednostavno nemate vremena za sat vremena joge u nekom studiju koji može biti značajno udaljen od vaše kuće. Umjesto toga, potrebni su vam jednostavni i brzi načini da ugradite jogu u svoj život. Knjiga “5 minute yoga” vam pomaže da povećate svoj nivo energije, pronađete unutrašnji mir, izgubite kilograme i ojačate svoj fokus. ZdraviJa je za vas izdvojila jednostavne sekvence iz ove knjige, koje će poboljšati vaš život – fizički i duhovno.

5-minutna joga pomoći će vam da se usredsredite, smirite, podmladite i bolje se suočite sa životnim izazovima, velikim i malim i sve to za samo 5 minuta dnevno.

Planina poza

Stanite, ispravite se, udahnite i dignite sastavljene ruke pravo do plafona. Savijajte se u koljenima sa butinama stisnutim zajedno. Udahnite i izdahnite 10-ak puta, pa se ispravite u početnu pozu.

 

Savijanje sa ispravljenim nogama

Torzo prislanjajte butinama i dodirnite prstima tlo. Uzmite 3 potpuna udaha (15 sekundi) pa se ispravite.

Plank

Lezite, podignite se rukama sa dlanovima na dole, u širini ramena, raširite i noge iza sebe, te ostanite u položaju oko 30 sekundi.

Cow-cat poza

Izdahnite i spustite se na ruke i koljena. Udahnite, spustite stomak prema dole dok dižete stražnjicu. Podignite glavu. Izdahnite, izgurajte kičmu van i spustite glavu. Pogled neka vam bude usmjeren u pravcu između butina. Uzmite 10 punih udisaja i zadržite se tako ukupno 1 minut.

Poza vezani ugao

Sjedite i ispravite leđa. Približite stopala sebi i spustite koljena prema dole. Držite stopala u svojim rukama i povucite ih prema unutrašnjosti butina koliko god možete. Ostanite u ovoj pozi oko 2 minuta.