Nova godina, novi putni ciljevi. Ovo je godina za velike snove i brojna putovanja. Od sportskih događaja do udobnih odmarališta i muzičkih festivala tokom sunčanih dana, sastavili smo nekoliko ključnih datuma za vaš putni kalendar. Planirajte već sada i učinite da vam 2019. bude godina za pamćenje.

Januar

Olakšajte sebi 2019. zimskim odmorom na suncu Tenerifa. Ako pak sanjate o snježnim vrhovima i želite da skijate u januaru, naš savjet vam je da posjetite obronke Bergama, Grenobla ili Bazela.

Februar

Februar u Njemačkoj je poseban doživljaj. Uživajte u dobroj energiji Karnevala u Kelnu (od 28. februara do 6. marta) ili se opustite na sjajnom Dizeldorfskom karnevalu koji ima isto vrijeme trajanja. Ukoliko ste romantični tip, odletite u Veronu za ugodni odmor tokom Valentinova.

Mart

Sa proljećem u vazduhu, u martu nema zelenije države od Irske. Posjetite Cliffs of Moher ili se uputite u Dablin na Dan Svetog Patrika 17. marta i uživajte u tradicionalnoj muzici koja se ori Irskom tokom Festivala. U međuvremenu, pet dana vatrometa i kostima čekaju vas u Valensiji tokom gradskog festivala Las Fallas (15. do 19. marta). Ne možete čekati Oktoberfest? Zaputite se na Starkbierzeit, manje poznati festivalu piva u Minhenu, koji traje od 15. marta do 6. aprila.

April

Pripremite se za najveću amsterdamsku uličnu zabavu godine. King’s Day 27. aprila pružiće vam pogled na gradske ulice, kanale i mostove koji zuje uz živu muziku, DJ-eve i veliku pijacu na otvorenom. Želite da uživate na proljetnom suncu? Prepustite se aprilskom bijegu na Siciliju ili u Maroko. Temperature tada još uvijek nisu previsoke, ali je ugodno toplo, što znači da možete uhvatiti zrake sunca i istraživati znamenitosti. April je takođe savršen mjesec za obilazak drevnih atrakcija Atine.

Maj

Odletite u Nicu i ispratite Monako Grand Prix (23. do 26. maja), obiđite London i Chelsea Flower Show (21. do 25. maja) ili osigurajte svoje mjesto u mega klubovima na Ibici tokom otvaranja sezone (od 11. maja pa nadalje).

Jun

Iskopajte šatore koji vam skupljaju prašinu u podrumu i spremite se za neke od najvećih evropskih muzičkih festivala. Zabava tokom cijele noći na lisabonskom festivalu St. Anthony (12. do 14. juna), oživljavanje Uliksa uoči Dablinskog Bloomsdaya (16. juna) ili odlazak u Krakov za Lajkonik (27. juna), jedan od najpopularnijih gradskih događaja na otvorenom, su jednako dobar izbor.

Jul

Kako temperature rastu, ritam se nastavlja u Portugalu i Španiji. Julski muzički festivali uključuju Lisabonski Nos Alive (11-13. jula), i Super Bock Super Rock (18-20. jula), dok Benicassim poziva gošće na još jedno ljeto puno zabave (od 18-21. jula) u Barseloni. U ovom mjesecu se odigrava i poznati Wimbledon, koji može biti posebno zabavan ljubiteljima bijelog sporta.

Avgust

Na redu je jedna od najvećih svjetskih borbi za hranu – La Tomatina u Valensiji (28. avgust). Proslavite 53. godišnjicu londonskog karnevala Nottinghill (24-26. avgusta) ili odletite u Budimpeštu na muzički festival epskih razmjera – Sziget, koji se održava u prirodnom okruženju smještenom u srcu Dunava.

Septembar

Mjesec kada većina Mediterana još uvijek uživa u blistavim temperaturama. Pošto je ovo mjesec kada počinje nova školska godina, septembar nudi napuštene plaže širom Evrope, gradove bez gužvi i povoljniji smještaj. Ovo je savršen mjesec za upijanje sunca u odmaralištima u Algarveu ili Hrvatskoj, ili za uživanje u posljednjim žurkama na Ibizinim završnim zabavama. Od 21. septembra do 6. oktobra posjetite Oktoberfest u Minhenu za pravi pivski doživljaj Njemačke.

Oktobar

Šetnja po rimskoj četvrti Trastevere dok je okupana zlatnim svjetlom, ili jesenje lišće u Pragu i Berlinu su savršena prilika za posljednje uživanje u ugodnim temperaturama. Oktobar je jedan od najljepših mjeseci u godini za odmor u Evropi.

Novembar

Od sredine novembra sve do početka januara, božićne pijace će se pojaviti na trgovima gradova širom Evrope. Spakujte svoje zimske kape i šalove i upijte svečanu atmosferu u gradovima poput Brisela, Kelna, Krakova, Praga, Amsterdama i Budimpešte.

Decembar

Mnogi evropski gradovi dočekuju Novu godinu na specifičan, zabavan i jedinstven način. Besplatni koncerti i spektakularni vatromet samo su dva dobra razloga za putovanje u decembru.

Ovi prijedlozi, nadamo se, olakšaće vam planove putovanja za ovu godinu. Šaljite nam slike vaših nezaboravnih avantura.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

nine + eighteen =