paradajz zdravlje

Paradajz je od davnina poznato povrće koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čovjeka. Potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju. Osnovni je sastojak mediteranske kuhinje, a pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovjekovo zdravlje.

Paradajz u svom sastavu ima dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanata. Posebna pažnja kada je čovjekovo zdravlje u pitanju posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

paradajz sos zdravljeOvo povrće je bogato vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti i velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.

Ljekovita svojstva paradajza

Protiv raka

Paradajz, kako je već pomenuto, je veoma bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrsta kancera, kao što su rak dojke, pankreasa, rak crijeva i prostate. Kada je riječ o ovim opakim bolestima, za prevenciju se preporučuje piti jednu čaša soka od paradajza na dan. Tako mala količina bogata mnogim mineralima i vitaminima dovoljna je da sačuva organizam od mnogih neželjenih dejstava , koja dovode do pojava najopakijih bolesti. Količina od 500 ml soka ovog povrća biće dovoljna da snabdije organizam sa dovoljnom količinom likopena.

Antioksidans crvene boje je upravo moćni paradajz o kojem je riječ. Zapravo, likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma. On će pročistiti tijelo i zaštititi ga od daljih negativnih uticaja iz raynih sredina. Likopen je najbolje unositi u svoje tijelo putem hrane ili u obliku soka, dok kombinacija obje varijante daje zagarantovano dobre rezultate.

Za bolji vid

Paradajz je takođe poznat po činjenici da će vam znatno poboljšati vid. On u velikoj mjeri sadrži vitamin A, koji pospješuje i poboljšava vid. Isto tako, ovaj vitamin će spriječiti mnoga oštećenja, kao i degeneraciju vida. Postoje naučna istraživanja koja potvrđuju činjenicu o poboljšanju vida. Vid se osobama koje su svaki dan pile po čašu paradajza poboljšao za 40 posto, dok kod onih što ga nisu konzumirali nije bio slučaj.

paradajz sok zdravljeBolji kvalitet krvi

Kada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovjekovoj krvi i može joj donijeti samo dobro. U velikoj mjeri ona će biti poboljšanog kvaliteta, ako se u svakodnevnu ishranu uvrsti ovo vrsno povrće.

Zdravo srce

Opšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne talože nepotrebne masti u krvnim sudovima. Znači, za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja jako je važno svakodnevno se družiti sa ovim ukusnim povrćem.

Poboljšava probavu

S obzirom da je odličan u detoksikaciji organizma, paradajz će u velikoj mjeri uticati i na rad crijeva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čovjeka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo povrće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postići prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.

paradajz sok sos zdravljeNadamo se da smo vam pomogli ovim savjetima i činjenicama i da će se, od danas, paradajz naći češće na vašoj trpezi.

 

Total
52
Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

four + seventeen =