Vaskršnji praznici sve su nam bliže, a ovo je pravo vrijeme da razmislimo na koji način da obojimo i ukrasimo jaja, kako bismo oduševili svoje ukućane, ali i prijatelje.

Prošle godine smo pisali koji su to prirodni sastojci iz naše kuhinje uz čiju pomoć možemo da dobijemo lijepo, ali i zdravo obojena jaja. Detalje možete pročitati na ovom linku.

ZdraviJa vam donosi i nekoliko kreativnih načina za ukrašavanje vaskršnjih jaja, a zbog nekih će vam sigurno biti žao da ih razbijete. Farbanje jaja će uz ove ideje sigurno biti zanimljivo za cijelu porodicu, posebno djecu.

Jaja sa inicijalima

Ovaj način farbanja jaja može biti interesantan za obilježavanje mjesta za sjedenja za vašim vaskršnjim stolom. Zalijepite slovo na jaje a zatim ga obojite bojom koju želite, ili ga jednostavno pošpricajte sprejem.

Disko jaja

Kraljice i kraljevi plesnog podijuma, ovo su jaja baš za vas! Jednostavno umočite jaje u ljepilo, pa zatim u šljokice i imaćete zanimljiva svjetlucava jaja.

Ukrasne trakice

Kupite ukrasne samoljepljive svjetlucave trakice, isijecite razne geometrijske oblike (npr. trouglove), izlijepite ih po jajetu i imaćete moderan primjerak koji će svakome zapasti za oko.

Botanička bašta

Za ovaj način bojenja jaja potrebno je da imate crtačke vještine. Obojite jaja u tamnu boju (pokušajte sa crnim vinom) i na njima iscrtajte cvjetove u jarkim bojama. Ovaj kontrast je savršen za jaja koja će vaši gosti proglasiti pravim malim umjetničkim djelima koja podsjećaju na botaničku baštu.

Neutralna jaja

Ako volite jednostavnost, onda će ovaj način bojenja sigurno da vam se dopadne. Jednostavno skuvajte jaja i bijelom bojom iscrtajte po njima oblike koji vam se dopadaju.

Proljećna jaja na žici

Ova jaja nisu samo lijepa, nego su i interesantno poslužena na vaš vaskršnji sto. Obojite jaja u vašu omiljenu boju i na svako od njih napišite jedno slovo sjajnim markerom, ili zalijepite trakicu. Budite maštoviti sa porukama. Ipak je Vasrkrs jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika.

Tetovirana jaja

Kako biste istetovirali jaja, prvo ih je potrebno izbijeliti, a to ćete uraditi tako što ćete ih skuvati u vodi u koju ste dodali sirće. Kupite, ili naručite preko interneta jednokratke tetovaže i jednostavno ih zalijepite na jaja.

Grafiti jaja

Za ovaj način ukrašavanja jaja odlično će vam poslužiti bojenje prirodnim metodama, jer ćete tako dobiti pastelne boje jaja. Kako biste dobili grafiti efekat, kupite svjetlucavi marker, zlatni ili srebrni i pustite mašti na volju crtajući po vašim jajima.

Pjegava jaja

Ovako obojena jaja najviše podsjećaju na ptičija gnijezda. Potrebno je obojiti jaja pastelnim bojama, a za pjegice upotrijebite smeđu akrilnu boju. Boju pomiješajte sa vodom dok ne dobijete kremastu smjesu. Umočite staru četkicu za zube u boju te popršćite jaja tako da dobijete pjegice. Ovako ukrašena jaja servirajte u gnijezdo za ljepši efekat.

Voće i povrće

Uključite djecu u dekoraciju ovih jaja tako što ćete im dati da sjeckaju papir raznih boja. Igrajte se sa papirom i vodenim bojicama, tako što ćete od jaja praviti različito voće i povrće.

goodhousekeeping.com

Nadamo se da smo vas inspirisali, razbuktali maštu i dali neodoljivo lijepe ideje za kreativno i moderno ukrašavanje vaših vaskršnjih jaja.

Inspired by: goodhousekeeping.com