plastične kese

Svi znamo da je plastika prilično loša za našu životnu sredinu. Ukoliko zadržimo tempo kojim trenutno zagađujemo našu sredinu, u okeanima će biti više plastike nego ribe do 2050. Iako to zvuči prilično strašno, održivi koraci koje činite kod kuće mogu imati važan uticaj. Na ovaj način ćete članovima svoje porodice usaditi naviku da razmišljaju održivo, a kada biste pridobili i nekoliko prijatelja i komšija na svoju stranu, to bi bio veliki pomak u vašoj zajednici.

Bilo da kupujete alternativu za papirne ubruse, koja je višekratno upotrebiva, ili investirate u atraktivnu kantu za reciklažu u vašoj kuhinji, postoji toliko mnogo novih i inovativnih alternativa za plastične kese. Zato nema boljeg trenutka nego sada da preduzmete ove jednostavne korake da smanjite potrošnju plastike u vašem domaćinstvu. Iako su neke od ovih održivih alternativa malo skuplje od plastičnih kesa koje možete dobiti u prodavnici ili ih kupiti za jako malo novca, one su investicije koje će dugoročno sačuvati vaš novčanik (i svijet oko vas).

Torba za sendvič od jute

Napravljene od 75% jute i 25% pamuka, ove višekratne platnene sendvič vrećice mogu biti vaš ekološki pratilac za vrijeme ručka. Ukoliko ne znate gdje ih kupiti, sašijte ih sami.

Višekratna silikonska vrećica za hranu

Za razliku od plastičnih vrećica, silikonske vrećice ne sadrže naftu, PVC, niti lateks. Baš zato su one odličan izbor za skladištenje hrane u vašoj kuhinji.

 

Papir za med

Zamotajte sir, pola limuna, koru hljeba, sendvič ili pokrijte zdjelu sa papirom kojim se pokriva med, a koji može trajati i do godinu dana. Oduševićete se.

Kesice za višekratnu upotrebu

Ove vrećice za višekratnu upotrebu možete nositi sa sobom na putovanjima, u prodavnicu, na posao ili fakultet. Uvijek ćete imati svježe proizvode bez da upotrebljavate plastične vrećice. Jedna ovakva vrećica sa zipom za zatvaranje zamjenjuje do 300 jednokratnih vrećica. One mogu biti i od litar i manje, a u nekima čak možete i pripremati hranu. Čuvajte hranu u njima, zamrzavajte ih, podgrijavajte, kuvajte u njima i potpuno sigurno ih perite u mašini za sudove.

Pamučna vrećica

Kese koje su 100% od pamuka mogu se koristiti za hljeb, male grickalice, voće i još mnogo toga. One mogu biti i od organskog pamuka, a najinteresantnije su one koje imaju 6 unutrašnjih džepova za boce koji drže visoke predmete na mjestu.

Lanene kese za hljeb

Ove elegantne vrećice za hljeb od lanenog platna će zadržati vašu koru hljeba svježom, čak duže od papira ili plastike.

Velike platnene torbe i ranci za višekratnu upotrebu

Ove eko-prijateljske torbe za višekratnu upotrebu mogu da iznesu i čitavu sedmičnu kupovinu, i ne samo to, one mogu da se zakače za bočnu stranu vaših kolica radi lakše organizacije kupovanja.

Nadamo se da smo vam ovim primjerima pomogli pri odluci da živite zdravije i pazite na svoje zdravlje, ali i okolinu i životnu sredinu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

ten − 9 =