Razmišljate o tome da se počastite ovaj vikend? Odlučili ste se za spa? Znajte da ova ideja nije ništa novo – banjski tretmani su jedna od najstarijih ljudskih praksi, te su narodi još od starih Rimljana do drevnih Vizantijaca gradili hamame, kupatila, saune i druge objekte za kupanje i uživanje.

Spa-korisnici danas imaju koristi od mnogih različitih tradicija relaksacije: Rimskih kaldarijuma i frigidariuma, tajlandske masaže, kineske i grčke aromaterapije i rituala poput različitih vrsta saune. Skoro svima su poznati brojni benefiti ljekovitih banja kao na primjer: Smanjenje krvnog pritiska i poboljšanje cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja, ublažavanje bolova, sniženje stresa, kilograma a pomaže i kod dijabetesa. ZdraviJa je za vas izdvojila nekoliko banja u regionu koje će vas preporoditi i pripremiti za buduće izazove.

Srbija

Srbija obiluje izvorima mineralne vode, kako hladne tako i tople. Ljekoviti gas i ljekovito blato upotpunjuju banjsko bogatstvo Srbije. Preko 1000 izvorišta i na njima preko 50 banja učinili su banjski turizam u Srbiji najrazvijenijom turističkom granom. Najposećenija banja Srbije je Vrnjačka Banja u čijoj se blizini nalazi mnoštvo zanimljivih lokaliteta, poput ostataka srednjevijekovnih tvrđava, srednjevijekovni manastiri, kao i neukroćena priroda. Uz rame Vrnjačkoj Banji stoji Sokobanja, banja sa najdužom turističkom tradicijom bivše Jugoslavije.

U široj okolini Beograda, na udaljenosti manjoj od 100 km, postoji više balneoloških centara. Neke su smještene sjeverno od Beograda, u Vojvodini – Stari Slankamen, Banja Vrdnik i Banja Rusanda, a neke se nalaze južno od spskog glavnog grada – Banja Selters u Mladenovcu, Bukovička Banja u Aranđelovcu, Banja Ljig, Banja Vrujci i Banja Palanački Kiseljak.

Hrvatska

U Hrvatskoj postoje brojni centri zdravstvenog turizma čiji se prirodni ljekoviti faktori mogu podijeliti na: Balneološke (termomineralne vode, ljekovito blato – peloid, naftalen), klimatske i morske ljekovite faktore (morska voda, mediteranska klima, alge, pijesak, ljekovito morsko blato). Najviše termalnih izvora ima u sjevernom i istočnom dijelu Hrvatske. U Zagorju se nalaze Varaždinske, Krapinske, Stubičke i Tuheljske toplice, kao i Terme Jezerčica, a balneološki centri u Slavoniji i Baranji su: Daruvar, Lipik, Topusko i Bizovačke toplice. U okolini Zagreba, u Ivanić Gradu nalazi se liječilište Naftalan, kao jedino mjesto u Evropi sa prirodnim izvorom ljekovite nafte – naftalena. Toplice Sveti Martin su balneološki centar na krajnjem sjeveru Hrvatske u Međimurju, a na poluostrvu Istra postoje Istarske toplice.

Zdravstveni centri bogati klimatskim i morskim ljekovitim faktorima nalaze se u primorskim mjestima (Makarska, Crkvenica, Umag, Opatija, Nin) i na jadranskim ostrvima (Korčula, Lošinj, Hvar).

Slovenija

Banje u Sloveniji su veoma popularne i posjećene od strane velikog broja ljudi tokom čitave godine. Banja Terme Čatež se nalazi između rijeka Save i Krke, u podnožju planine Gorjanci. Najsavremenije metode termalnog liječenja u Sloveniji se sprovode u banji Šmarješke Toplice koja se nalazi na jugoistoku zemlje. Najmlađa banja u Sloveniji je Ptuj, ali je samo mjesto Ptuj  najstariji grad u Sloveniji (datira iz doba Rimljana). Termalnu banju u Sloveniji, Laško, treba da posjeti svaki pivopija jer se odatle koristi i voda za čuveno Laško pivo.

U banji Rogaška u mjestu Rogaška Slatina se nalazi najveći i najznačajniji privatni medicinski centar Slovenije gdje se liječe bolesti jetre i želuca, dijabetes, kardiovaskularni problemi i gojaznost. Mladim roditeljima kojima je potreban odmor preporučujemo terme Olimia zbog vodenog parka za djecu – Aqualuna, a koji se nalazi u jugoistočnoj Sloveniji, u mjestu Podčetrtek. Banja je udaljena 56 kilometara od Maribora, 116 kilometara od Ljubljane i 472 kilometara od Beograda.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina ima veoma mnogo prirodnih, termalnih i termomineralnih izvora i peloida a među njima su veoma rijetki mineralni izvori koji su poznati u stručnim krugovima i cijelom svijetu (Crni Guber, Kulaši, Gračanica). Postoji značajan broj sumpornih izvora i od njih su najpoznatiji Ilidžanski termalni sumporni izvori. Termalna radioaktivna voda Fojnice ima dobre rezultate u tretmanu i dopunskim lječenjima mišićnih oboljenja i u ovom prirodnom liječilištu postoje veoma lijepi zdravstveni objekti a njihova najveća vrijednost su brojni kvalitetni medicinski specijalisti. Ljekovita termalna voda Banje Vrućice veoma uspješno djeluje na kardialnovaskularna, reumatska i neurološka oboljenja. Sa velikim brojem smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja jedna je od vodećih centara za razvoj zdravstvenog turizma u BiH.

Nadamo se da smo vam pomogli da se definitivno odlučite za banjski vikend. Uživajte i javite nam utiske!