maticnjak

Melissa officinalis, je latinski naziv za matičnjak. Biljka je ugodnog okusa, sličnog limunu. Stari travari su ga nazivali “veseljem za srce” te tvrdili da svakodnevno pijenje čaja od matičnjaka obnavlja mladost, osnažuje mozak i uklanja depresiju.

Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis) a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava. I danas se matičnjak upotrebljava u liječenju, doduše manje nego prije, ali je još uvijek zastupljen.

Jača nervni sistem

Matičnjak otklanja štetni uticaj psihičke i fizičke iscrpljenosti i nemira. Djelotvoran je kod osoba koje pate od nesanice. Pomaže pri održavanju zdravlja i rada nervnog sistema.

Dobar za probavu

Djeluje umirujuće na osjetljivi želudac, pomaže u održavanju pravilnog rada probavnog sistema. Ublažava nadutost, napetost mišića abdomena i grčeve u želucu.

Ljekovit za kožu

Čisti lice i umiruje akne i bubuljice, reguliše lučenje sebuma i dubinski hidrira.
Umiruje osipe, ubode i nadraženost, doprinosi lakšem zarastanju ranica.

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka, svojim umirujućim svojstvima najbolje djeluje protiv poremećaja uzrokovanih stresom. Pozitivno djeluje na imunitet, može se primijeniti kod liječenja herpesa na usni, ublažavanja mučnine ili glavobolje, smanjenja tjelesne temperature i za povećanje koncentracije.

Eterično ulje

Ovo ulje ima antimikrobno, karminativno, analgetičko, antistresno i izrazito smirujuće djelovanje. Jak je imunostimulans i antivirotik. Koristi se za tretiranje nesanice, stresa, anksioznosti. Koristi se u sprejevima i tonicima za lice – osvježava i hidrira kožu.

Zašto je eterično ulje matičnjaka skupo?

Problem leži u činjenici da list matičnjaka krije malu količinu eteričnog ulja. Potrebno je destilirati 10-16 tona svježe biljke za jedan kilogram ovog eteričnog ulja. Upravo, zbog niskog prinosa izvorno 100% eterično ulje matičnjaka je veoma skupo, pa se u prodavnicama mogu pronaći različite “zamjene” poput limunske trave, destilovanog ulja limuna ili smjese eteričnog ulja matičnjaka sa raznim jeftinijim sirovinama koje tek donekle mogu dočarati taj poseban miris matičnjaka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

fifteen + 4 =