Stručnjaci nas stalno upozoravaju kako bismo radi vlastitog zdravlja trebali spavati minimalno osam sati, ali često spavamo koji sat kraće. Uglavnom mislimo kako ćemo nedostatak sna nadoknaditi ili da to što ne odspavamo svojih osam sati i nema nekog uticaja na nas. Čini se da ipak nismo u pravu.

Ubrzan tempo života kakav danas vodi sve više ljudi, glavni je “krivac” što skraćujemo svoj noćni odmor.

ZdraviJa vam donosi par savjeta koje predlažemo da počnete praktikovati i vidjećete napredak. Bolje ćete, i duže spavati, i samim tim ćete biti i bolje raspoloženi.

Popijte kafu samo ujutru

spavati

Kofeinu je ponekad potreno i do 8 sati da izađe iz organizma, pa je zato najbolje da ne pijete kafu rano poslijepodne. Ako baš morate piti kafu i smatrate da vam ona daje najviše energije, pijte je samo ujutru. Poslije možete popiti zeleni čaj kao zamjenu za kafu.

Ponekad i šetnja pomaže da se vrati energija koja vam je potrebna. Popijte i čašu svježe vode prije šetnje i osjetićete razliku.

Pridržavajte se rutine prije spavanja

Stvorite sebi neku rutinu kako ćete se spremati za spavanje i pridržavajte se toga svaku noć. Počnite par sati prije odlaska u krevet time što ćete ugasiti televizor, telefon, laptop, skinuti šminku sa lica, umiti se i slično.

Ovaj korak je presudan. Kada stvorite tu svakodnevnu rutinu, bolje ćete se osjećati i mirnije ćete spavati.

Podesite temperaturu u sobi

spavatiJeste li znali da temperatura vaše sobe može imati veliku ulogu u tome koliko dobro spavate? Da, istina je.

To se, naravno, može razlikovati od osobe do osobe, ali istraživanja kažu da je neka idealna temperatura za dobar san oko 15 stepeni.

Držite se rasporeda

Odlazeći u krevet u, otiprilike, isto vrijeme i budeći se ujutru u isto, steći ćete neki ritam i tijelo će vremenom samo znati kad je vrijeme za spavanje a kada za ustajanje.

Ova navika je posebno dobra za one koji ne vole rano ustajanje i teže se bude.

Isključite sve aparate

spavatiKao što smo već rekli, potrebno je da svu tehniku ugasite prije spavanja da vas ne bi ometala i remetila vam san.

Svjetlo na ekranima je glavni razlog tome. Najbolja opcija je da iz spavaće sobe uklonite TV, računar i sve što je izvor svjetlosti. Na telefonu ugasite wi-fi da vam ne bi stizale notifikacije ili mu barem smanjite jačinu svjetla ako baš morate da ga ostavite u spavaćoj sobi.

Vježbajte ujutru

Nakon što ste se probudili i obavili jutarnje potrebe, uradite i trening koji će vas razbuditi bolje od šoljice kafe.

Ako baš i niste jutarnji tip, vježbe radite najdalje do 2-3 sata prije spavanja jer vam nalet energije neće dozvoliti da odmah zaspite nakon lijeganja u krevet.

Opustite se

spavati

Prije spavanja pokušajte da mislite na nešto što vas usrećuje ili nešto čemu se radujete. Ako razmišljate negativno, budićete se u noći i te misli će vas „proganjati“ što dovodi do nesanice i tmurnog raspoloženja od samog jutra kada ustanete.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli i da ćete ih primijeniti.

Javite nam svoje utiske i ako imate još korisnih savjeta koji pomažu protiv nesanice!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

one × 1 =