zdravlje

Starbucksova topla kalorična pića, kolačići i pite – zvuči primamljivo. Sezona odmora je savršen izgovor za uživanje u njima. Stižu nam i praznici koji podrazumijevaju gozbu i uživanje u teškoj hrani, ali i alkoholu. To opet nije razlog da jedete sve što se pred vama nađe i da u potpunosti iskočite iz svoje svakodnevne zdrave rutine. Kako biste uživali u čarima i toplini praznične atmosfere, potrebno je da nađete i održavate balans u jelu, piću i fizičkoj aktivnosti. Kako da postignete balans tokom praznika, čitajte u nastavku.

Postavljajte svakodnevne izazove

Bilo da dnevni plan pravite ujutru ili uveče vodite računa o ciljevima koje želite postići. Postavljanje svakodnevnih, mikro-izazova, ključni su za održavanje balansa te uspostavljanja zdrave životne rutine. Svaki dan odredite cilj za taj dan. To može biti kratka šetnja, 20-minutni trening, zdravi ručak ili nešto slično.

Mislite na svoja crijeva

S obzirom da se tokom praznika obično priprema teška hrana, ako je već nikako ne možete izbjeći, zaštite svoja crijeva. Barem jednom dnevno popijte malo napitka koje će se lakalizovati, odnosno umanjiti kiselinu. To može biti alkalna voda ili jabukovo sirće.

Izbjegavajte prejedanje

praznikeOsim što nije dobro po zdravlje i izaziva nadimanje, prejedanje će vas spriječiti u daljim aktivnostima. Poznato je da je trening na pun stomak težak i neprijatan. Ono što tada možete napraviti, jeste da se krećete ili uradite nekoliko vježbi za istezanje. To će pomoći i vašoj probavi.

Koristite stepenice

Postoji razlog zašto su stepenice veliki trening – pomažu u izgradnji mišića i povećavaju fleksibilnost mišića. Živite na petom spratu? Odlično! Izbjegavajte lift. Neka to postane vaša svakodnevna rutina. Zamislite samo koliko snažan trening biste napravili kada biste za svaki izlazak iz kuće koristili stepenice umjesto lifta. U početku vam ovo može biti prilično naporno ali svakim danom ćete se osjećati sve bolje i bolje, a steći ćete i kondiciju.

Pijte zdrave napitke

Mača (matcha) je zeleni čaj bogat prirodnim antioksidansima. Predstavlja prirodni dodatak za mršavljenje, omogućava pH ravnotežu i detoksikaciju organizma, alternativa kafi bez osjećaja nervoze i podiže raspoloženje. Za šta je sve koristan možete pročitati ovdje, a kako da pripremite mača čaj čitajte ovdje.

užinaMeditirajte

Deset minuta meditacije dnevno može smanjiti stres, povećati kreativnost, poboljšati san te olakšati međuljudske odnose. Ako do sada niste imali priliku da meditirate i niste sigurni kada se to pravilno radi, pročitajte naše savjete.

Naravno, sve ovo prati zdrava ishrana. Trudite se da što više izbjegavate nezdravu i tešku hranu. Ako vam je ponestalo ideja za pripremanje jela, pogledajte našu rubriku Pravim i potražite idealan obrok za sebe.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

three × two =