ishrana krvna grupa zdravlje

Često dobijem pitanja kako izgubiti višak kilograma ili kako održavati kilažu onda kada se riješimo viška kilograma. Iako mnogi hoće da čuju jedan magični trik koji će im pomoći da dođu do idealne kilaže, nažalost ta magija još ne postoji. Gubitak kilograma je dugotrajan proces za koji je potrebno dosta volje i strpljenja. Ono što ja mogu da kažem je defintiivno činjenica da ovaj proces ne mora biti težak ili/i dosadan. Štaviše, do vas je da li ćete uživati u ovom putovanju i ustajati nasmijani ili ćete ipak kukati nad svakim zdravim obrokom. Zapamtite, vi želite da izgubite kilograme zbog sebe i za sebe, tako da pažljivo pored ishrane izaberite i svoje misli.

Nikada nisam pisala o svom procesu gubljenja viška kilograma pa sam odlučila da baš sada podijelim sa vama moje iskustvo i putovanje kroz te brojke zvane kilogrami.

Još kao tinejdžerka, nakon prestanka intenzivnog treniranja odbojke, dobila sam višak kilograma kako zbog nezdrave prehrane tako i zbog manjka fizičke aktivnosti. Mislim da sam probala sve i jednu dijetu koja postoji na ovom svijetu i nijedna mi nije pomogla, te bih se uvijek vratila slatkišima i hljebu nakon nekoliko dana “pridržavanja”. Shvatila sam da me taj višak kilograma čini nesrećnom, te da ne mogu da napredujem u raznim životnim sferama jer me nešto “koči”.

ishrana krvna grupa zdravlje

Jedne nedjelje sam jednostavno odlučila da više ne želim da budem rob svoje kilaže, da ne želim da se osjećam loše, usporeno i umorno. Baš te nedjelje sam ušla u kuhinju i bacila sve nezdravo, spakovala torbu za trening za naredno jutro, te “otišla” na internet i počela da čitam tekstove vezane za zdrav život i “lifestyle”.

Da se razumjemo, ja nisam bila osoba koja je unosila mnoštvo nezdrave hrane i koja nije pazila šta jede. U mojoj porodici se uvijek pazilo na prehranu, te su kupovni sokovi i slatkiši bili skoro uvijek zabranjeni. Međutim, očigledno mi ishrana koju sam imala nije odgovarala i očigledno ta “jedna” čokolada i taj “jedan” cheat meal su mi itekako više smetali nego što sam ja mislila.

Elem, da se vratim na tu nedjelju kad sam počela da čitam razne tekstove o zdravoj prehrani i o zdravom životu. Tada sam se uputila na YouTube da vidim da li tamo ima neko da kaže nešto pametno o gubljenju kilograma i zdravom životu, te sam naišla na more žena koje pričaju upravo o tome. Gledavši djevojke (influenserke) koje pričaju o doručku, o zdravoj hrani, o svojim zdravim navikama, jednostavno sam primijetila da one sijaju. One su toliko uživale pričajući o svojim zdravim navikama, ništa im se nije činilo teško, bile su organizovane, nasmijane, zdrave i SREĆNE.

U tom trenutku sam shvatila da moj cilj nije gubitak tih par kilograma nego da je moj cilj da se osjećam baš tako kao i one, ZDRAVO. Shvatila sam da želim i ja da zračim tom nevjerovatnom energijom i da uživam u svakom danu. Poželjela sam da ustanem nasmijana, odmorna, poletna i puna energije. U tom mom istraživanju sam zapravo i shvatila koliko je bitno hraniti se zdravo kada je prevencija u pitanju.

Svi mi znamo da “trebamo jesti zdravo, trenirati, izbjegavati alkohol i cigarete” kako bismo bili zdravi, itd, itd. Međutim, da li mi to stvarno razumijemo ili to samo površinski znamo? Meni u tim trenucima kao da se upalila lampica u mozgu i samo sam sebi rekla “ja želim biti zdrava”.

U tom silnom istraživanju sam naišla na članak koji priča o dijeti, tj. načinu života po krvnoj grupi. Kao što sam već rekla, ja sam tada već odlučila da ne želim nikakve dijete i gluposti, nego želim da usvojim novi način života ili ti ga lifestyle. Čitajući o ishrani po mojoj krvoj grupi, došla sam do saznanja da navodno mom organizmu ne odgovaraju životinjski proizvodi u pretjeranoj količini, te da mi odgovara ishrana bogata voćem i povrćem. Takođe sam pročitala da osobama sa mojom krvnom grupom odgovaraju vježbe na otvorenom (trčanje, šetnja, planinarenje), te da nam smetaju zatvoreni prostori, buka, intenzivni mirisi i ekstremni vremenski uslovi. Dok sam čitala taj zadnji dio bukvalno sam se osjetila kao da sam ja to napisala jer su sve te činjenice bile itekako tačne, osim jedne a to je prehrana bez životinjskih namirnica. Onda sam shvatila da ja zapravo ne znam da li je ta činjenica tačna jer nisam probala ishranu bez životinjskih proizvoda. Rekla sam sebi “let’s try it”.

Sutradan sam otišla na pijacu i kupila mnoštvo voća i povrća, te sam kupila blender i sokovnik. Od tog dana smoothie-ji, cijeđeni sokovi od povrća i voća, salate, riža, te ostala zdrava jela su postala moja svakodnevica. Nisam odmah izbacila sve životinjske proizvode, ali sam unos istih znatno smanjila (jednom do dva puta sedmično). Nakon određenog vremena sam dobila toliko energije, izgubila višak kilograma, koža mi je postala besprijekorno čista, počela sam spavati bolje i kvalitetnije i odjednom mi nije bilo mrsko otići na bilo koji trening. Jednostavno, kao da mi se život promijenio iz korijena i kao da se rodila neka nova JA.

ishrana krvna grupa zdravlje

Već tri godine živim ovim načinom života, više od dvije godine nisam nikako konzumirala meso. Prije nekoliko mjeseci mi se javila želja da pojedem piletinu i poslušala sam svoje tijelo i to uradila. Jednostavno sam shvatila da svako zna ono šta njegovom tijelu najbolje odgovara. Nekima je to veganska ishrana, nekome je to ishrana bogata mesom i životinjskim proizvodima, nekima odgovara makrobiotika. Morate shvatiti da nema pravila, svaki organizam je drugačiji. Određena hrana je nekome gorivo, nekome otrov. Poslušajte svoje tijelo i konzumirajte ono što vama odgovara. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da bez obzira na ishranu koju vodite, definitivno trebate u svoju svakodnevicu ubaciti više voća i povrća, a izbaciti prerađene proizvode i šećere.

Sada da me pitate da li ishrana po krvnoj grupi funkcioniše, ne bih znala odgovor na to pitanje, jedino što znam je da meni najviše odgovara veganska ishrana i ovaj način života.

Slušajte svoje tijelo i neka vam zdravlje bude na prvom mjestu. Zapamtite da nije najbitnije da li ste mršavi ili zgodni, da li imate višak na desnoj ruci ili lijevom butu, najvažnije je da ste ZDRAVI.

P.S: Ako imate bilo kakva pitanja slobodno me pitajte u komentarima ispod ovog teksta.

 

Total
149
Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

fourteen + seven =