spavaća soba sa biljkama

Mislite da je jedina uloga biljaka u domaćinstvu da uljepšaju životni prostor i izgledaju lijepo na policama? Razmislite ponovo. Mnoge uobičajene kućne biljke, kao što su fikus ili dracena, mogu smanjiti infektivnost virusa u vazduhu tako što će povećati nivo vlage u zatvorenom prostoru. Jedno od tajnih oružja za odbranu od prehlade ili gripe su upravo biljke.

Prema istraživanjima, kada je vlažnost veća od 40%, to može značajno smanjiti infektivnost virusa gripa. Sve biljke, osim sukulenata i kaktusa, imaju sposobnost da povećaju nivo vlažnosti kroz proces poznat kao transpiracija. Naime, transpiracija se dešava kada direktna sunčeva svjetlost udari u lišće, te izvuče vodu iz njih u vazduh. Biljka, zauzvrat, crpi vodu iz zemlje da bi zamijenila vodu koja je isparila u vazduh. Što je veća biljka, to se više transpiracije dešava, te više vode dolazi u vazduh. Stoga, što više biljaka, više vlažnosti u vazduhu.

U nastavku vam predstavljamo prijedlog nekoliko kućnih biljaka koje možete držati u svom domu.

Dracena

Ova velika biljka dolazi u svim oblicima, veličinama i bojama. Za rast im je potrebna vlažnost, ali ne podnose previše vlažno tlo, stoga nemojte pretjerivati. Ova biljka uklanja formaldehide, ksilene i bezene. Međutim, ova biljka se ne preporučuje za one koji imaju kućne ljubimce, jer im može izazvati povraćanje ili proširene zjenice.

kućne biljke
@crocus.co.uk

Hrizantema

Ovo je visoko rangiran čistač zraka. Osim što reguliše uobičajene toksine, uklanja i amonijak. Vazduh zapravo čiste cvjetovi hrizanteme, a biljka cvjeta samo 6 sedmica. Zemlju treba održavati vlažnom.

Engleski bršljan

Ova zimzelena biljka je dobro prilagođena životu u zatvorenom prostoru. Tokom njenog rasta, treba je redovno zalijevati, ali u zimskim mjesecima nešto manje.

@balconygardenweb.com

Fikus

Fikus vuče porijeklo iz Indije. Korijenje ovog zimzelenog stabla raste prema gore i često se ispreplete sa stablom biljke stvarajući zanimljive oblike. On voli prigušeno svjetlo i malo pažnje. Povremeno je potrebno obrezivanje i brisanje površine listova. Reguliše ugljen-monoksid, formaldehid i trikloretilen u vazduhu.

@bodieko.si

Aloe vera

Poznata su mnoga ljekovita svojstva ove biljke, a jedno od njih je i poboljšanje kvaliteta vazduha u domu. Ona pomaže u pročišćavanju zraka od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Ova biljka voli mnogo sunčeve svjetlosti.

@100posto.hr

Zato obogadite svoj dom novim biljkama, jer ne samo da pročišćavaju vazduh već nas održavaju zdravima.

Ovi savjeti i trikovi će vam sigurno biti od koristi, a kako biste sačuvali svoje zdravlje u sezoni prehlade i gripe.

 

Total
1
Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

7 − 4 =