Naš probavni sistem neprekidno izvlači vodu i hranjive sastojke iz zapanjujuće velike količine čvrste hrane i tečnosti tokom čitavog našeg života, pritom odbacujući gadne mikrobe i prerađujući otpad. Ono što unesemo u naš stomak je jako važno jer utiče na to da li se osjećamo dobro, pa sve do naših šansi da izbjegnemo određene vrste raka.

Kada je u pitanju varenje, žene se suočavaju sa posebnim problemima. Promjena nivoa hormona zbog menstruacije, trudnoće i menopauze ostavlja pečat na ženski probavni trakt. Da anatomija takođe igra važnu ulogu govori i to što žene imaju iste digestivne organe kao i muškarci, ali su kod žena oni stisnuti u abdomen zajedno sa reproduktivnim organima. To znači da ženski digestivni organi ne mogu normalno funkcionisati kada su ispunjeni viškom gasa, vazduha ili hrane.

Pročitajte kako održati stomak zdravim i smirenim.

Da lakše pobijedite bolesti jedite: Citruse, hranu bogatu vlaknima, zeleno i žuto povrće

Vlakna su važna za naše cjelokupno digestivno zdravlje, naročito kod spriječavanja zatvora. Žitarice od cijelog zrna, špinat, karfiol, mrkva, pšenične mekinje, jabuke, brokoli, pasulj, smokve i kruške su bogati izvori vlakana. Počnite polako, unosite sve više vlakana svaki dan i pijte puno vode. Ovo će pomoći spriječavanju gasova, grčeva i nadimanja koji se mogu javiti ako naglo dodate vlakna u vašu svakodnevnu ishranu. Komad hljeba ili 30 grama žitarica od punog zrna za doručak su mjera koju treba unijeti 3 puta dnevno da bi napredak bio primijetan.

Pomozite dobrim bakterijama: Jogurt, kiseli krastavac, banane, bijeli luk, šparoge, luk

Oko 100 triliona bakterija naziva vaš želudac kućom, te zato poboljšajte odnos dobrih i loših bakterija jedući hranu koja sadrži probiotike (razne vrste zdravih bakterija). Probiotici, koji uključuju laktobacile i bifidobakterije, čine obloge debelog crijeva zdravim i mogu poboljšati pokretljivost crijeva. Dok se većina istraživanja usredsređuje na zdravlje crijeva, studije ukazuju na potencijalne pozitivne efekte ovih bakterija i na usta i stomak.

Dobre bakterije u fermentiranoj hrani kao što je jogurt ili kiseli krastavac, prolaze kroz želudačnu kiselinu do debelog crijeva gdje obavljaju svoj posao. Postoje neke tvrdnje da kiselina u stomaku ubija probiotične bakterije i da zato trebate uzimati suplemente, ali to nije istina. U principu, nema razlike između probiotika uzetih kao suplement hrani i onih koji se nalaze u samoj hrani.

Izaberite hranu koja smiruje: Kim, cimet, komorač, đumbir, nana, muškatni oraščić, ovsene pahuljice

Određene namirnice itekako mogu spriječiti nadutost i smanjiti količinu gasa, te tako pomoći pri probavnom procesu. Kim, na primjer, pomaže u varenju pasulja, zbog čega se oni često nalaze u receptima zajedno. Đumbir je tradicionalni lijek za mučninu, a istraživanja pokazuju da on može pomoći u suprotstavljanju mučnini koja je uzrokovana trudnoćom, hemoterapijom ili anestezijom. Đumbir može biti koristan i za liječenje gastro-paresisa ili odloženog pražnjenja želuca, kao i neželjenih efekata dijabetesa. Takođe, listovi nane dugo su korišćeni kao pomoć u ublažavanju digestivnih poremećaja jer opuštaju mišiće stomaka.

Ukoliko patite od mučnine tokom putovanja, sažvaćite komad oljuštenog sirovog đumbira, ili kandiranog đumbira, nekoliko sati ranije i tako svaka četiri sata tokom putovanja i mučnina vam se neće javiti.

Jedite hranu koja poravnava stomak: Avokado, smeđa riža, tamna čokolada, orašasto voće, ovsena kaša, maslinovo ulje, sjemenke

Izaberite mediteransku hranu sa puno voća, cijelih zrna, povrća, mahuna, maslinovog ulja, sira i jogurta, sa umjerenom količinom ribe, jaja i vina, kao i malim količinama mesa. Ovo će, zajedno sa svakodnevnim treningom, pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu.

Neke namirnice mogu pomoći i u smanjenju stomačnog sala. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata mononezasićenim mastima (MUFA), posebno maslinovim uljem, spriječava da se masti akumuliraju oko abdomena. Ostali izvori MUFA uključuju avokado, masline, tamnu čokoladu, suncokretovo ulje, orahe, laneno sjeme i sjeme suncokreta. Ukoliko svakodnevno mažete maslac na hljeb, samo ga zamijenite maslinovim uljem i smanjićete unos kalorija za 50 pri svakom obroku.