madrid

Sa proljećem iza ugla, postoji mnogo toga čemu se trebamo radovati. Pored lijepog vremena, svjetlije odjeće, cvijeća i zelenila, svako ko je proljećni odmor ikada iskoristio za putovanje u neki od evropskih gradova zna da ovo godišnje doba donosi razne aktivnosti i manifestacije širom našeg kontinenta.

Treba vam inspiracija i savjet gdje otići? ZdraviJa je za vas izdvojila neke od destinacija koje nude raznovrstan sadržaj tokom marta i aprila.

Madrid

Proljeće uvijek udahne novi život u madridske parkove. U stvari, ovo nije neobično s obzirom na to da temperature u martu dostižu 20 stepeni Celzijusovih, čineći uslove pravim za lutanje gradskim tapas barovima, muzejima, galerijama i trgovačkim ulicama.

Valensija

Bez obzira na to da li ste u Španiji kratko ili dovoljno dugo da obiđete čitavu Andaluziju, ili da li ste ljubitelji karnevala ili samo želite da uživate u zabavnom vikendu, naći ćete obilje aktivnosti u Las Fallasu u Valensiji ovog marta.

Uz ekstravagantne izložbe vatrometa, divovske parade lutaka i plamteće vatre, ovaj godišnji događaj je san svakog fotografa ili blogera.

Amsterdam

April je sezona tulipana u Holandiji i nigdje nema boljeg pogleda na majku prirodu nego u Keukenhofu, vrtovima u Lisseu (oko 25km od Amsterdama) koje u proljeće prekriva do 7 miliona cvjetova.

Povratak u centar grada dovešće vas u središte dešavanja koje je u Holandiji poznato kao “King’s Day” (27. april) kada se čitavo lokalno stanovništvo, kao i turisti oblače u nijanse narandžaste boje i pripremaju se za najluđi dan u godini – kraljev rođendan.

Sevilja

Sevilja je aprilska broj 1 destinacija, jer je domaćin dva najveća evropska festivala ove godine. Posjetite Sevilju sedmicu dana prije Uskrsa, kao i čuvenu paradu u gradu Semana Santa. Očekujte ogromne lebdeće cvjetove i umjetničke radove, kao i brojne parade ulicama centra grada.

Dvije sedmice kasnije, Feria de Abril (Seville Fair) dolazi u grad. Ova ekstravagancija andaluzijske kulture traje 7 dana na gradskoj lokaciji Real de la Feria. Ne postoji razlog zašto se ne biste uputili u ovaj grad i zato: Ole!


Zadar

Kasno u aprilu temperature se zagrijavaju u sjevernoj Dalmaciji, što znači da danju možete očekivati ​​oko 10 sunčanih sati na zadarskoj obali. Dok ste tamo, ne propustite jedinstvene morske orgulje i instalaciju “Pozdrav Suncu”.

Bon

Relacija Köln-Bonn je idealna tokom proljeća, zbog spektakularne sezone cvjetanja trešnjinog cvijeta u Bonnu. Svakog aprila uske ulice gradske četvrti Altstadt pretvaraju se u prekrasne tunele ružičastih latica.

Ulični festivali u ovim gradovima su zaista divne uspomene svih onih koji su u njima već bili, a posebno su interesantni štandovi koji nude sve i svašta, od suvenira do voća i povrća.

Možda će vam biti interesantno: Evo zašto mnogi smatraju da je Štutgart grad iz bajke

Ukoliko ste već putovali u ove gradove pišite nam iskustva šta posjetiti i šaljite fotografije sa najinspirativnijih lokacija koje ste posjetili na svom proljetnom putovanju po Evropi!

 

Total
72
Shares

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

three × 4 =