Tokio je možda impresivan grad, ali to nije sve što Japan ima da ponudi. Brojna svetilišta, svjetski poznata kuhinja i prelijepi pejzaži samo su neki od razloga zašto je Japan odlična destinacija za putovanje. Od užurbanih ulica Shibuya, Tokija, do veličanstvene planine Fuji, ZdraviJa je izdvojila nekoliko stvari koje treba vidjeti i raditi u Japanu, a koje će vas motivisati da ga odmah poželite posjetiti.

Vozite se vozom od Tokija do Kyota uz pogled na planinu Fuji

Putovanje kroz Japan nije pretjerano težak poduhvat zahvaljujući mreži Shinkansen vozova. Sa vozovima koji voze brzinom od skoro 200 kilometara na sat, putnici koji se voze južno od Tokija do gradova kao što su Kjoto i Osaka mogu uzeti sjedište pored prozora i uživati ​​u predivnom pogledu na planinu Fuji, uspavani vulkan i najvišu japansku planinu.

Posjetite festival cvjetanja trešnje u proljeće

Trešnjin cvijet, ili sakura, je cvijet koji se poštuje u Japanu. Smatra se simbolom života i njegove ranjivosti. Mnoge japanske porodice okupljaju se kako bi vježbale hanami, ili tradiciju javnog posmatranja i slavljenja cvjetova trešnje kada procvjetaju u proljeće. Iako postoji mnogo festivala posvećenih ovom događaju u Japanu, južni grad Matsuyama je najpoznatiji po svom istorijskom proljetnom festivalu na temu trešnje i cvijeta, gdje cvijeće cvjeta oko dvorca Matsuyama svake godine.

Posjetite ostrvo gdje broj mačaka nadmašuje broj ljudi

Ostrvo Tashirojima nosi nadimak “Cat Island” iz dobrog razloga. Dok na ostrvu živi oko stotinu ljudi, oni su znatno nadmašeni njihovim mačjim prijateljima. Prvobitno dovedeni na ostrvo radi kontrole štetočina, za mačke se sada brinu stanovnici ostrva, uglavnom zbog sreće koju mačke simbolizuju u Japanu.

Šuma bambusa u Kyotu

Kyoto je poznat po pažljivom održavanju svojih brojnih istorijskih hramova, svetišta i vrtova, a Sagano Bamboo Forest nije izuzetak. Smještena na periferiji grada, šuma je obilažena od strane lokalaca i turista zbog prekrasnih zvučnih pejzaža. Šuma takođe sadrži uređene vrtove, a udaljena je samo nekoliko minuta hoda od hrama Tenryū-ji u Kyotu.

Kamakurin Veliki Buda

U gradu Kamakuri nalazi se stara bronzana statua posvećena Amidi Budi. Spomenik je težak oko 121 tonu i prvobitno je bio obložen zlatom. Prema Atlasu Obscuri, danas se oko ušiju Bude mogu vidjeti neki tragovi zlata.

Prođite stazom Fushimi Inari-taisha

Fushimi Inari-taisha je jedno od najpoznatijih japanskih svetilišta. Posvećen šintoidskom bogu riže, put svetišta je dugačak te posjetitelji moraju proći kroz 5.000 potpisanih narandžastih vrata na putu. Ipak, sa starim spomenicima i statuama, zajedno sa prelijepim pogledom na Kyoto, vrijedi se prošetati.

Izgubite se u šumi koja je inspirisala “Princezu Mononoke”

Ostrvo Yakushima je prepuno šuma od kojih neke sadrže stabla starija od 1.000 godina. Jedna od najznačajnijih je Shiratani Unsuikyo Ravine, park prirode sa gotovo netaknutim potocima i drvećem kedra, zajedno sa pristupačnim stazama za lako planinarenje. Park je služio kao vizuelna inspiracija za jedan od najpoznatijih filmova japanskog reditelja Hayao Miyazakija, “Princeza Mononoke”.

Posjetite Nara’s Tōdai-ji

Nekadašnja prestonica Japana Nara, postala je dom mnogim značajnim budističkim i šintoističkim spomenicima. Među njima, Tōdai-ji, ili Velika Budina dvorana, jedna je od najznačajnijih. Izgrađena 752. godine, nekada je bila najveća drvena zgrada na svijetu. U njoj se nalazi statua Bude teška 500 tona. Kada odete, možda ćete uočiti i jelena jer populacija pitomih jelena iz susjednog nacionalnog parka Nara redovno luta oko hrama, čineći ga još interesantnijom destinacijom.

Uživajte u japanskoj pop kulturi u Akihabari

Nekadašnja popularna pijaca u Tokiju, Akihabara je postala jedna od eklektičnih četvrti u Tokiju. Ovdje ćete naći prodavnice gdje ćete moći uočiti mange, video igre i igračake, zajedno sa višespratnim trgovačkim kompleksima posvećenim elektronici. Neonske reklame i ekcentrične radnje u okolini čine ga nezaobilaznim u Tokiju.

Budite ponovo dijete u Ghibli muzeju

Ljubitelji Studija Ghibli – filmskog studija koji stoji iza popularnih animiranih filmova kao što su “Spirited Away”, “My Neighbor Totoro” i “Princess Mononoke” – osjećaće se kao kod kuće u istoimenom muzeju. Smješten u predgrađu Tokija, to je muzej koji prikazuje ogroman rad studija, a služi i kao interaktivno igralište izgrađeno na temama njegovih filmova.

Planinski grad Hakone

Hakone je udaljen oko dva sata vožnje vozom od Tokija i poznat je po prekrasnom pogledu na planinu Fuji, izvorima tople banjske vode i istorijskoj i savremenoj umjetnosti. On se naziva i domom muzeja na otvorenom, koji se prostiru na površini od 750.000 kvadratnih metara i predstavljaju jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija u gradu, sa radovima Pikasa i Renoira, kao i raznih savremenih skulptura.

Sigurni smo da je je ovo dovoljno razloga da isplanirate putovanje u daleki i prelijepi Japan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

thirteen − twelve =