italija firenca
@gianlorenzo_photography

Jesen je divan period za putovanje u Italiju. Turističke gužve se tada iscrpljuju, cijene i temperature padaju, a hrana je fantastična.

A šta to Italija nudi u jesen?

  • Niže cijene avio-karata i smještaj
  • Hranu poput tartufa i divljih pečuraka
  • Brojne festivale i kulturne događaje
  • Turističke atrakcije i gradovi bez velikih gužvi

Jesen u Italiji je blaga uz obalu, a hladnija u unutrašnjosti, posebno u planinama. Oktobar generalno donosi oštra, hladna jutra i večeri, ali i mnogo sunčanih dana. Krajem novembra i početkom decembra, snijeg počinje da pada u mnogim dijelovima Italije. Venecija često proživljava poplave od velike plime tokom jeseni.

Festivali i kultura

Vrhunac jeseni su svakako Dan Svih svetaca, muzički festivali i festivali hrane, uključujući tartufe, kestene, pečurke, grožđe (i vino), čokoladu, pa čak i torrone (slatkiš od halve i badema). Opera i pozorišna sezona takođe otvaraju svoja vrata u mnogim gradovima tek sa početkom jeseni.

italiji venecijaPosjeta italijanskim gradovima u jesen

Iako ima manje sati sunčeve svjetlosti, raniji zalasci znače i više vremena za uživanje u italijanskim gradovima nakon što padne mrak. Mnogi gradovi osvjetljavaju svoje istorijske spomenike noću, tako da šetnje kroz grad i nakon što padne mrak mogu biti lijepe i romantične. Definitivno ćete naići na manju gužvu i niže cijene hotela u većini gradova, a Firenca i Rim su posebno popularni u oktobru.

@italian_food

Italijanska hrana u jesen

Jesen je najbolje vrijeme za gurmane. Šta može biti bolje od svježih tartufa, u Italiji? Posjetite sajam tartufa kako biste ih probali ili samo uživajte u aromi koja duboko prodire u vazduh. U jesen ima puno svježih pečuraka, tako da će ih mnogi restorani svrstati u posebna sezonska jela. Vina i masline takođe su atrakcija o kojoj nije potrebno mnogo ni pričati. Regija u kojoj su festivali sa hranom i vinom najzastupljeniji i najpopularniji je Pijemont.

Pakovanje za jesenje putovanje

Jesenje vrijeme može biti nepredvidivo, pa je najbolje pakovati odjeću koja se može nositi u slojevima. Čak i u novembru, moguće je da se desi izuzetno topao dan u gradovima na obali. Ponesite nekoliko ne previše debelih džempera, jaknu za kišu, cipele koje se mogu nositi po kiši, dobar kišobran i spremni ste!

Inspiraciju za druge destinacije jesenjih putovanja možete potražiti na ovom linku. Dok putujete, naročito automobilom ili autobusom, ove vježbe možete raditi kako biste se istegli. Takođe, pročitajte i kako da izbjegnete prehladu dok ste na putu, te kako i na odmoru da ostanete zdravi i fit.

ZdraviJa vam želi srećan put i šaljite nam fotografije sa vaših jesenjih destinacija!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

2 × five =