tegova
@www.self.com

Svakome ko redovno posjećuje teretanu, podizanje tegova je uobičajena vježba. Ukoliko tek počinjete sa redovnim posjetama teretani postoje stvari koje morate znati.

Ne morate provoditi toliko vremena podižući tegove koliko mislite

Može vam se činiti da ako podižete tegove 6 dana sedmično, rezultati će biti vidljivi veoma brzo. Međutim, to je previše za većinu ljudi. Znoj i mentalna iscrpljenost nisu pokazatelji uspjeha, a ukoliko pratite rezultate mogli biste primijetiti da svakodnevno treniranje može usporiti napredak. Zato umjesto da povećavate broj sati i dana treniranja i tako trošite i snagu i mišiće, povećajte teret. Ako ne izazivate svoje mišiće dovoljnom težinom, proces njihovog rasta neće ni biti pokrenut. Počnite sa nekom umjerenom težinom, a onda postepeno povećavajte i uvodite složene vježbe.

Ukoliko se pitate koliko dana sedmično treba da trenirate, to ostaje na vama da izaberete, a preporučuje se 3 do 5 dana treninga i obavezno kvalitetan odmor između treninga.

odmor od teretan

Bolan trening ne znači i bolji i kvalitetniji trening

Možda ste nekada čuli frazu „Ako ne boli znači da nisi radio dovoljno jako“. Ne padajte u zamku i ne slušajte takve savjete. Bol u mišićima je normalna i povremeno se događa, pogotovo ako tek započinjete sa nekom novom vježbom ili novom vrstom treninga. Međutim, jurnjava za što bolnijim treningom u najvećem broju slučajeva dovodi do smanjenja kvaliteta samog rada, ometanja motivacije, a može dovesti i do povreda.

Uvodite složene vježbe u svakodnevne treninge

Već smo pomenuli važnost složenih vježbi. Složene vježbe su one koje istovremeno pogađaju više grupa mišića, te mogu obuhvatati različite kombinacije pokreta. To je efikasnije i funkcionalnije jer jačate svoje tijelo na način na koji se ono kreće u svakodnevnom životu. Vježbe koje se fokusiraju samo na jednu grupu mišića, mogu i treba da se izvode kao dopuna kretanja složenih vježbi, ali ne bi trebalo da zauzimaju najveći dio vašeg treninga.

djevojka trenira sa tegovima

Odmor je jednako važan kao i treniranje

Odmor i trening su ključne tačke treninga snage. Odmor pruža vašem tijelu vrijeme koje je potrebno kako bi se mišići obnovili i pripremili za ponovni trening. Ne postoji specifična metoda za pravilan oporavak jer svako trenira i odmara drugačije, ali neophodno je da budete naspavani te da barem 2 dana u sedmici ne podižete tegove.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

2 × one =