Multi-ethnic group of friends taking a selfie with cellphone

Šta ćete raditi ovaj vikend? Ukoliko je vaš odgovor nešto poput “Oh, ne znam, vjerovatno ću odmarati na kauču gledajući Netflix”, reći ćemo vam da je to okej, ali i da to svakako nije vaš najbolji izbor za ovaj vikend. Bez obzira da li živite u nekom od sunčanih gradova ili u hladnijoj regiji, daćemo vam 8 razloga zašto da provedete ovaj vikend u prirodi.

Vrijeme provedeno napolju smanjuje anksioznost

Ukoliko zbog gradske vreve niste u stanju da čujete svoje sopstvene misli, vrijeme vam je da vikend provedete u prirodi. Udisanje svježeg vazduha će vam pomoći da se vratite u kontakt sa svojim mislima i emocijama. Zaista vam nije potrebno da daleko otputujete kako biste postigli isti efekat. Krenite u šetnju parkom ili nekom dužom pješačkom stazom blizu vas, te se predajte miru i tišini.

Podstaknućete svoju kreativnost

Vrijeme provedeno u prirodi uvijek će učiniti da se osjećate kao istraživač, bez obzira da li planinarite, plivate ili samo preskačete konopac negdje u šumi. Dopustite da vaša mašta postane divlja i vidite šta izlazi iz nje. Ukoliko volite fotografiju ili pisanje, vrijeme u prirodi je apsolutno neprocjenjivo.

Priroda vam pomaže da razmislite o vašim životnim ciljevima

Izlazak iz dnevne rutine omogućiće vam da pogledate svoj život sa distance i procijenite svoje dosadašnje korake. Postavite sami sebi sljedeća tri pitanja kada budete sjedili na nekoj litici u planinama ili na pješčanoj plaži: “Da li uživam u onome što radim?” “Da li sam srećan i ako ne, zašto?” i “Da li želim da nastavim sa radom ili želim da moj život krene u drugom pravcu?” Ponekad se morate fizički odvojiti od svog svakodnevnog postojanja, da biste utvrdili da li ste na pravom putu ili samo preživljavate.

Trening u prirodi je SVE što je vašem organizmu potrebno

I to bez osjećaja da radite nešto previše naporno. Planinarenje je jedna od najboljih vježbi za ukupan tonus, a sasvim je nepotrebno diskutovati čist vazduh koji je bitan za vaš mozak. Šetnja po strmim brdima, plivanje, trčanje ili vožnja biciklom će učiniti da se osjećate izvrsno, i sve to dok se zabavljate. Ukoliko ste spriječeni da se bavite nekom od prethodno pomenutih aktivnosti, ZdraviJa vam preporučuje intervalnu šetnju tokom koje ćete smjenjivati brz i spor hod ili najjednostavnije uređivanje dvorišta.

Povećaćete ZDRAVI apetit

Kada se napunite energijom napolju, vjerovatnije je da ćete žuditi za zdravom hranom i svježim sokovima, a ne grickalicama zbog kojih ćete imati osjećaj gušenja i težine u stomaku i čitavom tijelu.

Naučićete nešto novo

Kako i koje gljive trebate odabrati ako želite sjajnu domaću supu od svježih gljiva. Upoznaćete razne vrste biljaka, ptica i životinja koje možda niste imali priliku da vidite u udžbenicima Prirode i društva.

Izazovi, izazovi

Ukoliko ste odrasli u gradu, kampovanje će na primjer biti sjajan izazov za vas. Vjerovatno nećete znati kako da postavite šator, kako da zapalite vatru ili kako da se hranite ako vam nestane hrane koju ste ponijeli od kuće. Budite strpljivi i dozvolite da vas priroda uči.

Sve vaše egzistencijalne krize će potonuti

Svaki put kada pogledate okean, more ili veliku planinu, osjećaćete se nevjerovatno malim, a vaše brige biće još manje. Gledanje prirode u njenoj punom sjaju podsjetiće vas na to koliko ste srećni što ste živi i da češće trebate stupiti u kontakt sa svojom okolinom. Jednostavno sjedite i posmatrajte prirodni pokret – to čak može biti korak ka meditaciji, ako se trudite da se opustite i pročistite vlastite misli.

 

Total
13
Shares