raditi od kuce

Rad od kuće može biti i blagoslov i prokletstvo, jer rad i život u istom prostoru mogu otežati produktivnost. Ukoliko se osjetite manje produktivnim nego što to želite kada radite od kuće, imamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da povećate svoju efikasnost.

Uspostavite jutarnju rutinu

U osnovi, pristupite svakom novom danu kao da ste krenuli u kancelariju. Krenite da radite odmah iz kreveta, pijte kafu, tuširajte se i obucite prije. Džins je sasvim u redu za ovu priliku, ali definitivno recite ne cjelodnevnom ležanju u pidžami. Čak i ako vas niko ne vidi, to je ritual koji će vas pripremiti za dan, stvarajući potrebnu mentalnu distancu između kuće i radnog mjesta.

kancelarija kod kuceNapravite namjenski poslovni prostor

Nemaju svi rezervnu sobu u koju mogu prebaciti kućnu kancelariju, ali vam je potreban određeni prostor koji signalizuje vašem mozgu (i vašoj porodici) da radite. To može biti sto u spavaćoj sobi za goste ili čak i vaš krevet, ali je jako bitno da zatvorite vrata i izolujete se.

Napravite raspored

Ukoliko budete radili stvari onako kako ste isplanirali u rasporedu (koji uključuje vježbe, obroke i mentalne pauze), moći ćete dobro da se organizujete i omogućite svojim klijentima da znaju kada mogu da dođu do vas.

Multitasking

Obavite telefonske pozive tokom vožnje ili tokom jutarnje šetnje. Rješavajte jednostavne zadatke poput provjeravanja elektronske pošte i objavljivanja na društvenim mrežama dok vršite zadatke koji zahtijevaju malo koncentracije, kao što su kuhanje tjestenine ili savijanje veša.

Identifikujte i uklonite aktivnosti koje vam kradu dragocjeno vrijeme

Bilo da ste izgubili sat vremena na gledanje televizije ili ste pravili kolač koji vam je oduzeo mnogo radnog vremena, utvrdite šta od aktivnosti ne smijete i ne trebate raditi određenog dana, a onda napravite proaktivan plan kako zapravo da iskoristite vrijeme i budete efikasni.

smartfon laptop tabletOpremite se smart uređajima

Investirajte u stvari koje će vam omogućiti da radite u pokretu. Ako imate pametni telefon, laptop, auto-punjač i prenosni WiFi, možete raditi u dvorištu, parku ili vašem automobilu, te ćete biti jednako efikasni gdje god se našli.

Upotrijebite Pomodoro tehniku

Razvijen od strane gospodina po imenu Francesco Cirillo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, ova tehnika upravljanja vremenom dijeli rad u 25-minutne komade sa 5-minutnim pauzama. Koristite tajmer tako da možete neprekidno da provjeravate sat i koristite svoje 5-minutne pauze za aktivnosti poput pravljenja čaja, zalivanja biljaka ili slično.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*
*

2 × five =