Osim što se putem znojenja tijelo rješava toksina, to možemo da uradimo i putem detoks napitaka. Najlakši način pravljenja takvih sokova je dodavanje zdravih namirnica običnoj vodi. Sintija Sas, koja je osmislila taj napitak, tvrdi da već nakon četiri dana redovne konzumacije tog pića možete izgubiti tri kilograma i skinuti 10 centimetara u obimu struka.

Kako da sami napravite detoks vodu?

Za početak je potrebno da nabavite sljedeće stvari:

Biljke: možete ih dodati po izboru iako nije obavezno. Svakako, biljke daju bolji „šmek“ voću i izvlače ono najbolje iz njega.

Voće: možete koristiti koje god hoćete voće, samo izbjegavajte bananu. Ona je bolja za pravljenje smoothie napitaka nego za detoks vodu. Samo obratite pažnju da je voće koje ste izabrali dovoljno zrelo da vam piće bude što ukusnije i slađe za piti. Najbolje je da koristite lubenicu, limun, narandžu, ananas, jagode, maline i slično.

Bokal ili tegla: zato što su providne i možete vidjeti šta ste napravili (te su vode fotogenične, hehe). Zbog poklopca, takođe, jer je najbolje da detoks vodu čuvate u frižideru preko noći.

Staklena boca: ako ste stalno u pokretu, lakše vam je nositi flašu nego teglu.

Drvena kašika: najbolje je da njome miješate voće i biljke jer tako neće izgubiti svoje benefite koje vam daju.

Voda: logično je da vam to treba, ali naš savjet je da vodu prvo pročistite da ste sigurni da je sve zdravo.

Ljepota je u tome što imate više varijanti za pravljenje detoks vode i što znate da vam ne može dosaditi jer ćete uvijek koristiti neku drugu vrstu namirnica.

Evo naših 10 kombinacija koje će vam se sigurno svidjeti:

 1. Malina i limeta
 2. Ananas i menta
 3. Jagoda i narandža
 4. Lubenica i ruzmarin
 5. Limun i đumbir
 6. Crvena narandža i mango
 7. Kivi i limeta
 8. Kupina i bosiljak
 9. Krastavac i limun
 10. Menta i limun

Dodatni savjeti:

 • Da bi bila savršena, detoks vodu napravite naveče pa je pijte sutradan ujutru.
 • U krajnjem slučaju je prije upotrebe držite na sobnoj temperaturi oko sat ili dva, a ako ćete je staviti u frižider neka odstoji 2 do 4 sata.
 • Najbolje je da je popijete isti ili do sljedećeg dana jer tad možete iskoristiti sve benefite njenih sastojaka. U krajnjem slučaju, detoks vodu možete držati u frižideru do 3 dana.
 • Nakon prvog dana izvadite voće koje se može raspasti da ne bi zamutilo vodu i pogoršalo joj okus. Možete je i jednostavno samo procijediti prije upotrebe.
 • Ako koristite citrusno voće, detoks voda će biti gorka zbog gorčine u kori voća. Odstranite koru prije ubacivanja u vodu i gorčine neće biti. To važi i za krastavac. Jednostavno, zar ne?
 • Voda koju koristite mora biti ili hladna ili čuvana na sobnoj temperaturi. Ako koristite vruću vodu svi vitamini iz voća će nestati a i izgledaće smežurano što ne volimo.

Recepte za detoks vodu smo već pisali a možete ih pogledati ovdje.

Javite nam svoje utiske i šaljite recepte.

Inspired by: femniqe.com

 

Total
21
Shares

1 comment

Comments are closed.