Koliko god se veselili toplom vremenu i suncu koje nam duboko ulazi u stan, toliko nas to isto sunce zgrožava kada vidimo svu prašinu i mrlje koje su se vješto skrivale i nakupljale tokom zimskih mjeseci. Proljeće je definitivno vrijeme za generalku stana, a ako do sada još niste probali koristiti prirodna sredstva za čišćenje, vrijeme je da isprobate. Stoga, kada budete išli u nabavku namirnica, na spisak dodajte sirće, limun, sodu bikarbonu, eterično ulje čajevca, lavande i kadulje, sredstvo za pranje suđa. Sve to biće dovoljno da sami napravite mješavine sredstava za čišćenje.

Evo sredstava koje mi preferiramo:

Sirće: obično bijelo sirće je odlično prirodno dezinfekciono sredstvo zbog sirćetne kiseline koja pomaže u uklanjanju mrlja. Možete ga koristiti na svim površinama osim na mermeru i granitu. Sirće se može miješati sa vodom i esencijalnim uljima kako bi se dobilo odlično sredstvo za čišćenje, kao i sa sodom bikarbonom kako bi se dobila pasta za čišćenje tvrdokornih mrlja.

Soda bikarbona: jednostavno je možete posuti po mjestima koja hoćete očistiti i istrljati krpom namočenom u malo vode da dobijete gustu pastu. Možete je koristiti za čišćenje kuhinjskih odvoda, izbjeljivanje veša, za skidanje mrlja sa tepiha ili je miješajte sa sirćetom za univerzalno čišćenje.

Esencijalna ulja: djeluju antiseptički i daju prirodni miris koji poboljšava raspoloženje. Koristite 100% eterična ulja bez mirisa. Možete ih dodati u vodu da napravite prirodni osvježivač vazduha ili da mješavinama za čišćenje dodate divan miris.

Maslinovo ulje: ne samo što je idealan spoj sa povrćem, maslinovo ulje je odlično za poliranje drveta. Pomiješajte ga sa limunovim sokom i sirćetom i udahnite novi život svom drvenom namještaju.

Kastil sapun: prirodni sapun na bazi maslinovog ulja koji se može koristiti za univerzalno čišćenje. Za čišćenje podova, zidova i svih ostalih površina kojima je čišćenje potrebno.

Limunov sok: odlično je univerzalno sredstvo za čišćenje koje pomaže u borbi protiv masnoća i prljavštine. Možete ga koristiti za čišćenje svih površina, posebno za skidanje mrlja sa odjeće.

U nastavku vam donosimo par recepata kako da smiksate najbolje sredstvo za čišćenje.

Univerzalno sredstvo: voda i sirće u omjeru 1:5, po par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca i kadulje te malo običnog deterdženta za pranje suđa. Toj mješavini možete dodati i malo limunovog soka jer je odličan zbog osvježavajućeg mirisa, ali i zato što rastvara masnoću, isto kao i eterična ulja lavande, čajevca, kadulje i klinčića.

Za tvrdokorne mrlje od masnoće i kamenca potrebno je napraviti pastu od sode bikarbone koja je abrazivno sredstvo za čišćenje, pa treba malo više opreza. U posudu ulijte sirće i sodu bikarbonu u omjeru 1:1. Miješajte sastojke dok se ne stvori pasta. Na površine koje ćete čistiti smjesu nanesite spužvicom te žicom uklanjajte prljavštinu.

Prašina sa namještaja se najbolje čisti univerzalnim sredstvom. Na dno posude sa prskalicom stavite 1/5 l sirćeta, 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa te dopunite vodom.

Nadamo se da smo vas ovim savjetima podstakli da krenete u zdravije generalno čišćenje vašeg doma.

 

Total
6
Shares