Kada dođe vrijeme da se isproba novi plan ishrane, jedna od prvih prehrambenih namirnica koju eliminišete je rafinisana hrana poput margarina. Većina knjiga o ishrani zagovara korišćenje kokosovog ili maslinovog ulja za kuvanje, jer imaju brojne zdravstvene koristi, kao što su snižavanje lošeg holesterola, povećanje dobrog holesterola, stabilizacija šećera u krvi i obezbjeđivanje zdravih antioksidanata.

Dakle, kada odete u prodavnicu i vidite različite vrste maslinovog ulja, kako znate koje bi trebalo da odaberete?

Za početak možete eliminisati sve što u svom imenu nema “ekstra djevičansko” ili “djevičansko”, jer zapravo mlade masline najbolje utiču na vas i imaju najviše zdravstvenih koristi. Maslinovo ulje je ulje koje se izvlači iz maslina, nakon što one narastu i sazriju na drveću. Ništa više i ništa manje. Razlike su u vrsti maslina i načinu na koji se ulje izvlači. Nažalost, potrebno je takođe brinuti o dodacima koji su korišćeni, kao i maslinama koje mogu biti pomiješane, zbog čega je najbolje kupiti organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje kako biste bili sigurni u njegov kvalitet.

Kada se ulje iz masline ekstrahuje, ono je ili prečišćeno ili nerafinisano, što znači da se dodatno ne tretira i ima jači ukus. U većini prodavnica prodaju se rafinisana ulja koja nisu gorka, ali nemaju ni toliko arome masline, to jeste nemaju pravi okus, a ni boju.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je uvijek nerafinisano maslinovo ulje. Da bi zadovoljile standarde “ekstra djevica”, masline moraju imati pravi okus masline i moraju sadržati sve vitamine, minerale i antioksidante koji se nalaze u maslinama. Organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje nije tretirano hemikalijama niti pesticidima.

Djevičansko maslinovo ulje je jedan stepen niže na ljestvici, a proizvedeno je na vrlo sličan način kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Međutim, teško ga je naći na internetu ili u prodavnicama. Obično maslinovo ulje je vrlo često rafinisano, tretirano hemikalijama i dodacima, a njegov kvalitet mnogo je niži nego kod ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Kalorije u maslinovom ulju

Brojne istraživačke studije pokazuju da i ukoliko samo izaberete kvalitetnu hranu, izgubićete više kilograma nego što ste planirali manjom količinom hrane ili manje kaloričnom hranom. Maslinovo ulje se smatra “zdravim” mastima i zaista je teško sa njim pretjerati. Dakle, kada razgovarate sa ljudima o dijetama ili planu ishrane uvijek ističite da bilo koji plan ishrane mora biti održiv za svakodnevne aktivnosti. Ne bavite se kalorijama, već se usredsredite na kvalitetan izbor hrane.

 

Total
15
Shares