Ako želite da priuštite svom tijelu pravu eksploziju vitamina, trebali biste jesti klice. One su najbolja hrana koju možete uzgojiti sami, a njihova nutritivna vrijednost razlog je zašto se već vijekovima upotrebljavaju i u kineskoj kuhinji.

Danas je popularnost klica u porastu, a na ruku ljubitelja ovih malih biljčica ide i dostupnost, kao i pristupačna cijena. Tako ih možete uzgojiti sami iz sjemena biljaka – sjemena suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve, a klijati možete i mahunarke te orašasto voće.

Zdravstveni benefiti

Uticaj na zdravlje vidljiv je vrlo brzo, a razlog tome je činjenica da se klijanjem sadržaj nutrijenata višestruko povećava. Tako u prvih 70 sati znatno raste količina vitamina A, B, C, E, jednostavnih šećera, esencijalnih aminokiselina, magnezijuma, željeza, fosfora, karotina biotina, flavonoida i visoko značajnih enzima.

I ne samo to, veći je i sadržaj hlorofila, a on znači život, našu esenciju. Nije slučajnost da molekularna struktura hlorofila podsjeća na molekularnu strukturu hemoglobina, glavnog sastojka krvi.

Ova hrana je odlična za probavu i zdravu crijevnu floru, a bitno doprinose jačanju imuniteta.

Vrste klica

Alfalfa klice se preporučuju djeci i odraslima. Sprečavaju nastanak osteoporoze, karcinoma i srčanih bolesti.

Klice mungo graha čiste organizam od toksina i jačaju funkciju jetre.

Klice badema povećavaju vitalnost organizma i vrlo su ukusne.

Klice brokule su prave mineralno-vitaminske bombe. Sprečavaju nastanak nekoliko vrsta karcinoma.

Klice graška pomažu pri stabilizaciji nivoa šećera u krvi, dok klice sočiva jačaju srce i imunitet.

Klice pšenice pokreću metabolizam i uklanjaju stres.

Klice kinojezobi i raži jačaju otpornost organizma, dok klice rotkvice imaju protivupalno djelovanje.

Klice krese su ukusne i aromatične, a djeluju alkalno i antibakterijski. Posebno su korisne u zimskom periodu kada je organizam podložniji prehladama.

Klice slanutka jačaju rad gušterače, želuca i srca.

Klice suncokreta su jako ukusne, bogate željezom, masnoćom, te pomažu u razgradnji holesterola.

Klice se mogu jesti same, a koriste se i u mnogim receptima. Možete ih dodati u salate, čorbe i jela od povrća, ali na kraju termičke obrade jer ona uništava njihova nutritivna svojstva.

ZdraviJa vam savjetuje da pokušate sami uzgojiti klice, ili da ih kupite od provjerenih uzgajivača, ako nemate uslova za vlastitu “proizvodnju”. Uživajte u svojoj porciji zdravlja!

 

Total
9
Shares