Ukoliko je jučerašnji trening učinio vaše mišiće jako upaljenim danas, uzmite to kao dobar znak. Najvjerovatnije samo prolazite kroz “odloženi zamor mišića”, a to znači da ste radili dovoljno da biste stvorili male suze u mišićnim vlaknima. Ovo se može desiti kada povećate intenzitet treninga, frekvenciju ili dužinu, ili kada pokušate neku novu aktivnost. Dok vaši mišići zarastaju, postajaće sve veći i jači, što će vas dovesti do sljedećeg nivoa fitnesa.

Upala obično počinje 12 do 24 sata nakon teškog treninga i traje maksimum od 24 do 72 sata. U međuvremenu, sljedeći trikovi vam mogu pomoći u ublažavanju bola.

Nastavite se kretati

Možda ste poželjeli da se držite kauča dok vam se mišići ne oporave, ali pomjeranje tijela može vam pomoći da se osjećate bolje. Trik je u tome da vaša aktivnost bude “nježna”, kao na primjer plivanje, lagana vožnja biciklom ili slično.

Odmorite se i omogućite sebi pravi oporavak

Dani za odmor su ključni za oporavak. Uzimanje slobodnog dana daje tijelu priliku da se oporavi i napuni energijom. Drugi dan nakon intenzivnog treninga može biti najteži. Prema tome, drugog dana vam je potrebna laganija aktivnost, a treći dan rezervišite za odmor.

Primijeniti toplotu (pažljivo)

Ukoliko vas mišići i dalje bole nakon 48 sati, pokušajte sa toplotom. Tako može stimulisati protok krvi u mišićima što bi olakšalo stezanje i pomoglo im da se bolje osjećaju. Probajte tople (ne vruće) obloge, ali budite oprezni. Toplota dolazi sa puno crvenih zastavica, te može da izazove opekotine, zajedno sa daljim zapaljenjem mišića.

Priuštite sebi masažu

Masažom se možete osloboditi napetosti mišića, povećati protok krvi i opseg kretanja u zglobovima. Masaža je takođe odlična za podizanje raspoloženja. Kada su vaši mišići bolni, nježna masaža je možda i najbolja opcija. Izaberite onu koja koristi svjetlosni pritisak, poput švedske masaže, koja je daleko bolja za oporavak nego duboka masaža tkiva. Ili pak probajte akupresuru.

Uzmite lijek

Verzije ovih lijekova mogu smanjiti oticanje i ublažiti bol. Probajte aspirin, ibuprofen ili nešto drugo po savjetu apotekara.

 

Total
16
Shares