Kada razmišljate o stresnim situacijama, uobičajeno je fokusirati se na mentalne aspekte i na to kako oni utiču na naš mozak. Znamo da stres može poremetiti srčani ritam i uznemiriti naš stomak, ali on takođe može uticati na naše tijelo i to na mnogo drugih načina.

Stres iscrpljuje čitavo naše tijelo

Opterećen mozak će vas vjerovatno držati budnima noću jer neprestano razmatra iste misli. Sva ta razmišljanja mogu otežati mirno spavanje. To takođe znači da ćete se više osjećati raspoloženim da preskočite svoj trening, posebno ako imate mnogo obaveza. Ipak, ovo je vrijeme kada vaše vježbanje može biti stvarno korisno! Trening može doprinijeti oslobađanju od stresa i pomoći vam da se osjećate energičnije.

Stres može dovesti do povećanja tjelesne težine

Uzimanje hrane i njeno komforno konzumiranje može se aktivirati stresom, pa ako ste od onih koje emocije i umor navode na jelo, to može biti problem. Kada ste umorni, takođe ćete vjerovatno učiniti lošije izbore po pitanju hrane, često se oslanjajući na brzu hranu jer ste umorni i ne želite gubiti vrijeme ni na šta.

Dodajte ovoj jednačini činjenicu da kortizol (stresni hormon) može dovesti do usporavanja metabolizma i dobijate recept za povećanje tjelesne težine.

Stres izaziva štetu na našoj koži i kosi

Zahvaljujući porastu androgena (hormon koji se nalazi kod muškaraca i žena), tokom stresnih situacija ćete možda biti skloniji aknama, a takođe postoji mogućnost da će vam opadati i više kose nego obično.

Stres takođe može oslabiti vaš imunološki sistem, izazivajući druge kožne probleme kojima smo skloni (kao što su rozacea, ekcem ili psorijaza). Nažalost, oslabljeni imuni sistem takođe može značiti da je potrebno više vremena za uklanjanje problema. Znamo da može biti teško, ali pokušajte obratiti pažnju na vašu ishranu. Dodajte svojim obrocima namirnice koje su dobre za vaš imunološki sistem kako biste bili manje podložni infekcijama i bolestima.

Stres vam može ostaviti osjećaje bola i tromosti

Možda niste shvatili da stres može uticati na vaše mišiće i izazvati njihovu osjetljivost. Ovo se dešava jer se povećava vaš krvni pritisak i ubrzavaju srčane frekvencije, što može učiniti da se mišići zategnu i upale, a vaše tijelo postane napeto na duži period. Masaža ili dobro istezanje mogu vam pomoći u savladavanju ovakve napetosti mišića!

Iako je stres dio naših života, važno je znati da dugotrajni stres može dovesti do neželjenih efekata kao što su ovi koje smo prethodno naveli. ZdraviJa je veliki pobornik parole: Vježbanjem protiv stresa, kao i fokusa na ono što vam traže vaše tijelo i um. Ponekad vam je potrebna pauza, ponekad ćete možda morati da pogledate šta uzrokuje stres u vašem životu i da vidite šta možete učiniti kako biste ga smanjili.

Čuvaj se, dragi naši Zdraviji! Ništa nije vrijedno vašeg zdravlja!

 

Total
17
Shares