Uskrs je definitivno jedan od omiljenih praznika mnogih, kako zbog lijepog vremena, bogate trpeze, tako i zbog šarenih jaja koja ukrase svačiji dom. Svake godine žene tradicionalno širom svijeta farbaju jaja na različite načine, te svojim idejama zadivljuju mnoge.

Međutim, dekorisanje uskršnje trpeze zna biti dosta dugačak, skup i komplikovan proces. Vještačke boje za jaja i dekorativni materijali mogu da prevaziđu budžet ali i očekivanja mnogih. Upravo zbog toga, Zdravija je odlučila da ove godine koristi isključivo namirnice iz kuhinje, te da na prirodan, zdrav i besplatan način oboji ove uskršnje simbole.

Farbanje crvenim vinom

Bojenje jaja crvenim vinom je najjednostavniji mogući proces, a rezultat koji dobijete je savršen. Naime, sve što treba da uradite je da skuhate jaja u crvenom vinu. Kada su skuhana do kraja, lonac pomjerite sa vatre i ostavite preko noći. Sutradan, jaja izvadite iz vina, operite, te poslužite. Zbog tamne boje ovog alkoholnog pića, jaja će postati tamno ljubičasta, a zbog oslobađanja šečera i kristala iz vina, po sebi će imati predivne šljokice, koje se najbolje vide na dnevnoj svjetlosti.

Jednostavno, zar ne?

Farbanje lukovinom

Ukrašavanje jaja lukovinom je jedno od najstarijih ali i najzdravijih načina ukrašavanja. Sve što treba da uradite je da uzmete vanjske listove crvenog luka te ih zajedno sa jajima stavite u vodu za kuhanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu crvenu nijansu. Međutim, ako ste među onima koji vole detalje, onda treba da u svojoj bašti uberete koji list djeteline, te ih pažljivo obložite na jaja, a potom obmotate jaja prozirnom najlon čarapom. Na taj način ćete dobiti predivne cvijetne oblike u bež boji.

Farbanje kurkumom

Dosadile su vam crvene nijanse, te biste voljeli da dodate veselije boje u svoju uskršnju košaricu, onda je ovaj metod idealan za vas. Sve što treba da uradite je da stavite jaja da se kuhaju, a potom u vodu dodate sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dvije kašike bijelog sirćeta. Nakon kuhanja, ostavite jaja da odstoje u toj vodi nekoliko časova, ili preko noći. Vaša jaja će poprimiti jarko žutu boju, iako niste koristili nikakve vještačke boje.

Farbanje voćnim sokovima

Da, dobro ste pročitali, jaja je moguće ofarbati u prirodnim voćnim sokovima. Tako, kuhanjem jaja u soku od cvekle i borovnice možete dobiti predivnu pink nijansu. A ako ipak želite jarko crvenu boju, onda za kuhanje koristite sok od višanja zajedno sa višnjama iz konzerve.

Farbanje kafom

Bojenje jaja u smeđu boju nikada nije bilo jednostavnije. Sve što vam treba je dvije kašike domaće mljevene kafe, jedna džezva skuhane kafe kao i malo bijelog sirćeta. Položite jaja u ovu smjesu i kuhajte dok ne poprime predivnu smeđu nijansu.

Total
273
Shares

1 comment

Comments are closed.