Bavljenje sportom je izuzetno važno za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja, tako još više za djecu zbog razvoja na svojim nivoima. Aktivno učestvovanje u nekom sportu imaće pozitivan uticaj na dijete i u njegovom mentalnom i fizičkom razvoju.

Smatra se da je najbolji uzrast kada bi djeca trebala pristupiti nekom sportu šesta godina života, dok bi djeca sa dvanaest godina trebala sama odabrati željeni sport kojim će se početi ozbiljnije baviti.

Prerano insistiranje da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana

Prerano insistiranje da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana. Djeca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine, dok brzinu i eksplozivnost dobijaju i nadograđuju od desete do četrnaeste godine.

Kako odabrati sport

thereliefzone.org

U početku, kod pristupa i odabira sporta, najvažnije je kod djeteta razviti temeljne sportske i društvene vještine te ga dobro upoznati sa svim aktivnostima koje se od njega budu zahtijevale. Takođe, osim godina starosti, u obzir treba uzeti i anatomiju djeteta te njegovo socijalno ponašanje i zdravstveni status.

Temperament djeteta svakako je važan faktor pri odabiru bilo koje aktivnosti kojom se želi baviti. Usmjeravanje djeteta u samo jedan sport često uzrokuje mnoge poteškoće i zato se nemojte pretjerano brinuti ako dijete počne gubiti interes za pojedini sport i želi isprobati nešto drugo.

Bez obzira na odabir sporta nastojte da ne opteretite svoje dijete rezultatima, te pokušajte ne nametati svoje mišljenje o određenom sportu. Svakako pripazite da vaše dijete ima dovoljno vremena za odmor i igru nezavisno o svojim obavezama kojih svakako mora biti svjestan.

Borilačke vještine

badmikeys.com

Borilačke vještine pomažu djeci jer ih uče kako da kontrolišu bijes, kako da budu disciplinovani, a donijeće im i određenu dozu samopouzdanja, koliko je to u njihovom uzrastu moguće.

Karate, judo, tae kwon do, sve su to borilačke vještine kojima djeca razvijaju dinamičku fleksibilnost, poboljšavaju koordinaciju, percepciju i usmjerenje pažnje. Takođe, dobro razvijaju gipkost, koordinaciju, ravnotežu, što je primjereno za uzrast oko devete godine života.

Na neke borilačke vještine je dobro upisati djecu već sa pet godina, a na neke, poput boksa, tek nakon desete

Djeca se uče disciplini, poštovanju partnera s kojim vježbaju, te upoznaju mogućnosti koje im pružaju vlastito tijelo i um. Na neke borilačke vještine je dobro upisati djecu već sa pet godina, a na neke, poput boksa, tek nakon desete.

Borilačke vještine mogu se podijeliti na one u kojima se udara, kao što su karate, boks ili na hrvačke kao što su judo, hrvanje. Judom se može započeti od osme godine, a u boks i hrvanje djeca bi se trebala uključiti tek od svoje 11 godine na više.

Ostalim borilačkim vještinama djeca se mogu početi baviti već od pete godine životne dobi ali samo ako škola, odnosno klub u koji se upisuje, ima specijalizovane kurseve za mlađu djecu.

Obavezna kontrola kod doktora

Dijete koje se bavi sportom mora svakih šest mjeseci, a po mogućnosti i češće, pregledati doktor. Posebno treba kontrolisati aparat za kretanje i držanje tijela, kako bi se prikladnim korektivnim vježbama, koje se čak mogu uklopiti i u trening, ispravila eventualna iskrivljenja u razvoju kostiju.

 

Total
17
Shares