Tokom hladnih i vjetrovitih zimskih mjeseci trebali bismo posebno voditi računa o našoj koži. Izloženost negativnim vremenskim uticajima kožu može dovesti do isušivanja, pucanja i iritacije.

Rezultat svega je suva, gruba koža podložna svrabu, iritaciji, nastanku ekcema. Oštećenju kože tokom zime doprinosi i grijanje u prostorijama sa suvim i toplim vazduhom.

ZdraviJa donosi nekoliko savjeta kako da njegujete kožu tokom zime, kako bi ona zadržala svoju vlažnost i mekoću.

Hidratacija

Koži je nephodno nadoknaditi vlažnost koju je izgubila, korišćenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci već i na bazi ulja. Masnoće u kremama prave zaštitni sloj na našoj koži i ne dozvoljavaju gubljenje vode. Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa hidroksi kiselina, a korisni su i dodaci ostalih vitamina i hranljivih materija koje su neophodne koži. Preporučuje se nanositi kreme više puta u toku dana a obavezno nakon pranja lica, tuširanja, kao i prije izlaska na hladnoću.

Zaštita od sunca

Zimsko sunce u kombinaciji sa refleksijom od snijega, takođe isušuje i oštećuje kožu. Zimi treba nastaviti korišćenje zaštitnog faktora najmanje spf 15, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Tuširanje

Kada se tuširate, dermatolozi savjetuju da koristite mlaku vodu, te izbjegavate dugotrajne i tople kupke koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takođe, izbjegavajte korišćenje jakih, antibakterijskih sapuna koji dodatno odmašćuju kožu. Hidratantne kreme i prirodna ulja trebate nanositi odmah nakon tuširanja.

Njega kože ruku

Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih dijelova tijela. Neophodno je izbjegavati duži kontakt sa deterdžentima i sapunima bez zaštitnih rukavica. Obavezno utopljavajte ruke pri boravku na hladnoći, te često nanosite kreme sa dodatkom glicerola i linoleinske kiseline.

Piling

Piling kože pomaže da se uklone mrtve ćelije sa površine i omogućava bolje prodiranje hidratantnih krema. Pilinge treba sprovoditi jedanput nedjeljno. Ako je koža već izrazito suva, treba izbjegavati oštre piling maske, tonike na bazi alkohola ili jake maske koje mogu previše da odstrane zaštitni sloj na koži.

Ovlaživači prostorija

Ovlaživači prostorija u vidu aerosola, kojima se dobija više vlažnosti u zatvorenim prostorima sa centralnim i drugim oblicima grijanja, spriječiće dodatno isušivanje kože izazvano suvim i toplim vazduhom.

Njega usana

Usne su izuzetno osjetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balzama za usne više puta u toku dana. Uveče prije spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, kako bi se održala njihova vlažnost i nježnost.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da na ispravan i zdrav način brinete o svojoj koži.

 

Total
10
Shares