Ako se na vikend zadesite u ljepotici na rijeci Vrbas, Banjaluci, ZdraviJa vam donosi nekoliko preporuka kako da uživate u zdravim aktivnostima i ukusnoj hrani.

@zen

Naravno, ono što je najbitnije na početku aktivnog dana, je pojesti zdravi zalogaj. U njima možete uživati u nekoliko restorana u samom centru grada, gdje možete probati svašta – od sirovih slanih i slatkih specijaliteta, ukusnog falafela, bogate ponude obrok salata, pa sve do raznih varijanti smutija, svježe cijeđenih sokova, te bogate ponude zdrave varijante kafa i čajeva.

Obilazeći restorane i barove, taman ste imali priliku da vidite centar grada sa svim kulturnim i istorijskim znametostima – Banski dvor, hram Hrista spasitelja, Narodno pozorište RS, Muzej savremene umjetnosti RS, šetalište tzv. Gospodsku ulicu, Trg Krajine, te park koji je posvećen velikom piscu Petru Kočiću. Tu je i nezaobilazna tvrđava Kastel sa koje se pruža pogled na modrozelenu rijeku Vrbas.

@aleksandarcavic

Kada završite u gastronomskim užicima, šetnjom gradom, ili razgledanjem aktuelnih izložbi, mogli biste se zaputiti na izlet u okolini Banjaluke. Priroda u okolini ovog grada je zaista prelijepa, a u kojoj ćete sigurno uživati dok stignete do željene destinacije.

Ako ste za varijantu šetnje ili vožnje biciklom, preporučujemo vam da prošetate ili se provozate biciklom do Banj brda i Trešnjika. Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo sa  Trešnjikom (popularni Šehovi) se nalazi na južnoj strani grada, na 431 m nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na grad. Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće kao i uređenim mjestima za odmor i razonodu. Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u, djelo kipara Antuna Augustinčića.

Plaža Vrućica, pored rijeke Vrbas nalazi se u naselju Srpske toplice, nekadašnjem Gornjem Šeheru, a zbog niza termomineralnih izvora omiljena je destinacija velikog broja Banjalučana i stranih turista. Na ovoj plaži, udaljenoj pet kilometara od centra grada, voda iz toplih izvora miješa se sa hladnim Vrbasom, a zanimljivo je da dosta kuća iznad ove plaže ima svoje privatne izvore termalne vode. Jedna od njih je i kuća Šeranića, najstarija kuća u Banjaluci, napravljena davne 1580. godine.

Brdo Šibovi se nalazi na jugozapadnoj strani grada, na 383 m nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na centar grada. Na Šibovima se nalazi Planinarski dom, uređena mjesta za piknik kao i nekoliko pješačkih staza. Jedna od najpoznatijih ovakvih staza je i Banjalučka transverzala.

Suturlija je ime rijeke (dužina 17 km) koja se ulijeva u Vrbas. Obale Sutrlije su popularna izletnička mjesta, a posebno se ističe kanjon Suturlije. Kanjon se nalazi na dvadesetak minuta pješačenja od centra grada (južno), a automobilom je moguće doći na nekoliko stotina metara od samog kanjona i kupališta.

@mapio

Trapisti (Delibašino selo) je mjesto na kome se mogu pratiti začeci banjalučke industrije koji su vezani za dolazak katoličkog monaškog reda Trapista na ovo područje 1869. godine. U okviru Trapista nalazi se katolički manastir “Marija Zvijezda” gdje možete probati čuveni Trapist sir, obići ostatke prve hidroelektrane i uživati u park šumi Trapisti.

Krupa na Vrbasu se nalazi na magistralnom putu M-16, oko 25 km južno od Banjauke. Smještena je na mjestu gdje Vrbas napušta kanjon i ulazi u Krupsko polje, a sa njegove lijeve strane se ulijeva rijeka Krupa. Mjesto sa izuzetnim prirodnim i kulturnim vrijednostima kao što su slapovi, mlinovi i izvori Krupe, Strikina pećina, manastir Sv. Ilija (1289), crkva brvnara (XVI vijek) i srednjovjekovni grad Greben (1192). Sve turističke tačke u Krupi povezane su pješačkim stazama. Kod Krupe na Vrbasu nalazi se i Kameni most, u narodu poznat kao Djevojački most, koji predstavlja nevjerovatan prirodni fenomen.

Na oko deset kilometara od Banjaluke nalaze se i konjički klubovi koji organizuju školu jahanja, a na raspolaganju su staze za terensko i rekreativno jahanje, kao i pansioni za konje.

Ljubitelji rijeke mogu da uživaju u laganoj vožnji dajakom, a oni koji vole brzu vožnju, mogu da izaberu rafting turu Vrbasom.

@aleksandarcavic

Jedno je sigurno – šta god da odaberete sigurno je da ćete uživati u ljepotama koje nudi Banjaluka.

 

Total
42
Shares