Svake sedmice kažete sebi da ćete od sutra ići na trening, međutim umor, lijenost ili obaveza koja je odjednom iskočila vas spriječe da se stvarno uputite na treniranje. Razumijemo da je svaki početak težak, te da je mnogima od vas teško zamijeniti odmor ispred televizora sa nekom vrstom vježbanja.

Međutim, vaš pravi prijatelj i motivacioni govornik ZdraviJa je tu da vam pomogne da stvarno odete na sve te treninge koje ste planirali! Vjerujemo da vi to možete a naši savjeti su tu da vas dodatno motivišu za redovan trening i zdrav život!

Kao i što sam naslov kaže, u nastavku vam donosimo pet savjeta kako da stvarno odradite sve te planirane, a neodrađene treninge!

1. Plan, plan, plan

@theeverygirl

Svjesni smo da vam je zaista teško pronaći vrijeme za trening. Dobar raspored i plan su odlika svake uspješne osobe. Svake sedmice u kalendaru napravite raspored te zapišite kada bi mogli ići na trening. Dokazano je da kada imate u svom kalendaru zapisan trening, da ćete ga s manjom vjerovatnoćom preskočiti ili otkazati. Za početak ne trebate pretjerivati, odvojte dva do tri sata sedmično za trening, bilo da je u pitanju čas joge, pilatesa, lagano trčanje ili odlazak u teretanu.

2. Spremite svoju sportsku opremu

@theeverygirl

Veoma je važno da se dobro osjećate u svojoj sportskoj odjeći. Široke, reklamne majice zamijenite udobnim a lijepim sportskim komadima odjeće u kojima se osjećate dobro! Kada ste isplanirali vaše sedmične treninge, izračunajte koliko vam je opreme potrebno za tu sedmicu. U slučaju da ste se odlučili za dva treninga u toj sedmici, uredno spremite i vašu opremu za te treninge. Potrebne su vam dvije majice, dva čista peškira, veš, čarape, šorc/trenerka, patike i sportska torba. U slučaju da ćete se tuširati u teretani ili joga studiju, ne zaboravite spakovati i japanke, kupku i ostalu potrebnu kozmetiku. Sve uredno složite i stavite na vidno mjesto. Na ovaj način ćete manje vremena trebati za spremanje za trening, te ćete izbjeći taj stres pri traženju majica i kašnjenju na trening.

3. Budite iskreni sa sobom

To što vaš prijatelj ide na trening svako jutro, ne znači da taj termin odgovara i vama. Veoma je važno da slušate sebe. Ako ste jutarnji tip i volite dan započeti treningom, onda u svoj kalendar stavite jutarnje treninge. Međutim, ako ste ujutru previše zauzeti ili jutra volite posvetiti porodici, poslu ili nečemu trećem, treninge isplanirajte u poslijepodnevnim ili večernjim satima. Veoma je važno da stvarno budete iskreni sa sobom i da idete na treninge onda kada vama to odgovara!

4. Napravite treninge zanimljivim

@theeverygirl

Kada se spomene trening mnogi pomisle na ubijanje u teretani ili crkavanje na trčanju. Međutim, svaka vježba se računa, te ne morate provoditi sate u teretani da bi imali rezultate. Ako ne volite standradne načine vježbanja, pronađite interesantne treninge koji će vas motivisati i zainteresovati. Probajte boks, nove metode joge, pilates, zumbu ili neku potpuno novu metodu vježbanja. Neka vaš trening bude vaš sat zabave i odmora!

5. Idite na treninge sa prijateljima

@theeverygirl

Ne volite trenirati sami, te vam je teško motivisati se da sami odete na taj planirani trening? Onda je najbolje da počnete trenirati sa prijateljima, kolegama s posla ili partnerom. Neka taj sat treninga bude idealno vrijeme za druženje sa prijateljima s kojima nemate pretjerano vremena da se vidite tokom sedmice. Takođe, puno je lakše otići na trening kada znate da i vaši prijatelji idu. Nećete vi biti ti koji će jedini ostati kod kuće dok čitava ekipa ide na trčanje ili trening. U slučaju da niko od prijatelja neće da trenira, učlanite se na neki od grupnih treninga!

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli. Vjerujte nam na riječ, trening je zdrava droga, kada se jednom navučete na fizičku aktivnost, nikada nećete prestati trenirati!

Inspired by: theeverygirl.com

 

Total
18
Shares