Termin „metabolizam“ se odnosi na sva hemijska jedinjenja zaslužna za zdravlje naših ćelija. Hranljive materije koje konzumiramo nam pružaju neophodna hemijska jedinjenja, a upravo zato one utiču na način na koji naše tijelo vari kalorije. Iako zvuči kao klišej, briga o našem metabolizmu je zapravo veoma važna.

Slijedi nekoliko namirnica koje će pomoći vašem metabolizmu, ali usput i sagorjeti pokoju kaloriju.

Proteini sa zdravim mastima

theeverygirl.com

Unošenje dovoljno proteina je ključno za funkcionisanje metabolizma, ali samo konzumiranje nije dovoljno. Proteini i zdrave masti su veoma važni, jer u suprotnom, ako vaše tijelo ne dobije dovoljnu ili uravnoteženu količinu, ono će rastvarati meka tkiva u tijelu i pretvoriti ih u masne ćelije.

Puter od suncokreta je idealan izbor jer je prava proteinska bomba, a sadrži i mikronutrijente poput magnezijuma, vitamina E, cinka i željeza, a snižen nivo zasićenih masti znači više zdravih masti.

Zeleni čaj

theeverygirl.com

Dok kofein iz kafe takođe ubrzava metabolizam, zeleni čaj je efikasniji i u globalu zdraviji. Zeleni čajevi sadrže epigalokatehin, koji stimuliše nervni sistem a ne ubrzava rad srca. Tri šolje zelenog čaja dnevno sagorijevaju oko 80 kalorija.

Žitarice cjelovitog zrna

theeverygirl.com

Ovas, crna riža ili heljda sagorijevaju više masti jer je tijelu potrebno više energije da ih sagori, za razliku od obrađenih žitarica poput bijelog brašna. Takođe su bogate vlaknima koja potpomažu varenje. Ako ste u dilemi, probajte pastu od crne riže, ili barem pšenicu cjelovitog zrna, a ne uobičajenu.

Citrusi

Citrusi poput limuna i grejpa imaju veoma jak ukus, a sadrže i antioksidante koji pomažu tijelu da efikasnije koristi inzulin, što kao rezultat stabilizuje nivo šećera u krvi i ubrzava sagorijevanje kalorija. Dodajte grejp u salate kao iznenađenje za vaše nepce.

Ljute paprike

Crvena paprika na tostu avokada i halapenjosi u načosima mogu biti ukusni i pikanti začini, ali isto tako imaju veliki doprinos za vaš metabolizam. Hemijsko jedinjenje kapsaicin može ubrzati metabolizam i do 25% u trajanju i do 3 sata nakon unošenja. Dodajte halapenjose ili čili u jela sa jajima i supe za pikantan ukus, a crvenom paprikom pospite sve od salata do čokoladne torte.

 

Total
47
Shares